Овие посни марокански колачиња се комбинација од богати вкусови на путер од кикирики, цимет и ванила, а нивната ронлива текстура ги прави совршена слатка закуска со чај или кафе.
Состојки:
350 гр путер од кикирики
100 мл масло
325 гр брашно
100 гр шеќер во прав
1 кесичка ванилин шеќер
1 лажичка цимет
Подготовка:
Овие миризливи колачиња се инспирирани од традиционалните марокански рецепти и носат комбинација од путер од кикирики, цимет и ванила во секој залак. Крцкави однадвор и меки одвнатре, идеални се со шолја чај или кафе. Без млечни производи и јајца, тие се совршени за сите кои постат или ги избегнуваат овие состојки.
Во поголем сад измешајте ги путерот од кикирики, маслото, шеќерот во прав, циметот и ванилиниот шеќер. Додадете го брашното и месете додека не добиете меко, мазно тесто. Обликувајте мали топчиња. Секое топче извалкајте го во брашно, а потоа притиснете со машина за колачиња или вилушка за да му дадете украсен облик. Печете во загреана рерна на 180°C околу 20 минути додека малку не поруменат.
Оставете ги целосно да се изладат, а потоа посипете ги со шеќер во прав. Послужете со вашиот омилен пијалок и уживајте!
Совети за совршени колачиња:
Тестото замесете го правилно – ако тестото е ронливо, додадете уште малку масло или путер од кикирики додека не стане компактно.
Не препекувајте ги колачињата – тие треба да останат лесни и мазни додека се уште се топли, а да се стегнат по ладењето.
Експериментирајте со зачините – покрај цимет, можете да додадете кардамон или морско оревче за уште побогат вкус.
Фото: Принтскрин/stvarukusa