Кората од лимон често се занемарува и се фрла, иако е исклучително хранлива. Слично како и сокот од лимон, таа е богата со витамин Ц, влакна и антиоксиданси, а додавањето во различни јадења може да го подобри нашето здравје и да го збогати вкусот на храната.
Нејзината хранлива вредност и лековитите својства можат да бидат од голема корист, особено во зимските месеци кога нашиот имунитет е поподложен на болести.
Постојат неколку начини на кои можете да ја користите кората од лимон во вашата исхрана:

Кората од лимон може значително да го подобри вкусот на колачите, лебот и печивата, додавајќи им свежина на цитрус. За најдобри резултати кората треба да биде ситно изрендана, а при рендањето да се избегнува белиот дел од кората под жолтиот слој бидејќи има горчлив вкус. Оваа мала промена може да ја направи сета разлика во вкусот на вашите печива.

Маслото со вкус на лимон може да биде фантастичен додаток на различни јадења како што се салати, тестенини, зеленчук на скара или риба. Ова масло не само што го подобрува вкусот, туку има и антивоспалителни својства и има бројни придобивки за срцето.

Еден од поедноставните начини да уживате во кората од лимон е да направите чај. Кората се вари во вода и се добива ароматичен напиток кој можете да го пиете топол или ладен. За дополнителен вкус, можете да додадете листови ѓумбир или нане, што ќе го подобри благиот вкус на цитрус и дополнително ќе ги подобри здравствените придобивки од овој чај.

Кората од лимон може да биде совршен додаток на разни супи. Освен што го подобрува вкусот, помага и за подобро варење и зајакнување на имунитетот, што е особено корисно во зимските месеци кога организмот е поподложен на настинки и болести.

Вклучувајќи ја кората од лимон во вашата исхрана, можете да уживате во сите нејзини здравствени придобивки, како и да ги збогатите оброците со здрава и вкусна состојка.

Фото: Архива