Friday, 28 October 2016

▽ Добрoдојдовте на www.loza.mk △

Subscribe to Фељтони

Фељтони

zbornice-%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5

ЗБОРНИЧЕ – мал Зборник за Овче Поле

Здраво живо, почитувани читатели. Во ова мало Зборниче во електронска верзија ќе можете да читате… more »

Subscribe to Од книгите

Од книгите

Утопија

Задоволство или самоизмама

Постои еден тип на луѓе кои имаат страст за скапоцени камења и се чувствуваат практично… more »

Subscribe to избор

избор

novoto-poznanie-kanda-ovce-pole

Новото Познание ја чита ЛОЗА

Пред десетина дена, на бугарскиот веб сајт Новото Познание (www.novotopoznanie.com), кој е официјална страница на… more »

Subscribe to △ Фотографии ▽

△ Фотографии ▽

Фотографија од дрон - Фото Кис Свети Николе, 2016

Ѕе – окото кое гледа сè

Местото каде што одиме денес се наоѓа во непосредна близина на археолошкиот локалитет Билазора. Станува… more »

Subscribe to Лозарите

Лозарите

loza

Грчкиот весник Неологос за Македонската Лоза

На бугарскиот напад врз Лозарите, на 29 април 1892, реагирал...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Младата Македонска книжовна дружина

Дваесет години по Младата Македонска Книжовна Дружина...
loza

Македонската Лоза, Филип и Александар

Од статијата Неколку белешки се гледа дека оваа Дружина...
Subscribe to Александар Македонски

Александар Македонски

king1

Жив, жив е цар Александар Македонски

Синот на Филип Македонски, најголемиот војсководец, освојувач...
car Aleksandar

Цар Александар ја изумил војната

Простиот народ кажува и верува дека војните најпрво биле...
Iskandar

Лозарите и Александар Македонски

Во весникот Македонија на Коста Шахов, број 4, Русе, од...

ЛОЗА на Facebook

1892 – 2016

Само еден поглед е доволен за да се видат очајните нужди на нашата татковина. Благодарение на последните политички случувања на нашиот полуостров и географската положба на Македонија, денес таму се собрале секакви возможни надворешни елементи кои што, воодушевени од своите уништувачки идеи за нашата иднина, планови и интереси, слободно и со молскавична енергија го засилуваат антагонизмот кој што и онака постои во земјата. Само еден силен отпор од наша страна може да нè предпази од злобните посакувања. Но, при денешната состојба ние не можеме да извршиме такво дело, за тоа ни се потребни сили, а нашите се разнебитени, раздробени. Треба значи, да ги соединиме, да ги собереме во една општа, моќна сила – народна сила, ако сакаме да ја зачуваме иднината на нашата татковина. Тоа треба да е стремежот на секој кој што се чувствува Македонец, каде и да се наоѓа. Младата Македонска Книжовна Дружина во предвид ја има точно таа цел. Очевидно е дека таа претенција е многу голема. И навистина, таа ги надминува силите со кои што дружината располага засега. Но во истото време, Дружината верува дека нема за долго да е изолирана од родољубите. За постигање на таа цел Дружината ја издава својата “ЛОЗА”. Останува на оние што се интересираат, да се придружат со моралната и материјалната подршка со кое што, меѓу другото, ќе помогнат еден огромен македонски проект. www.loza.mk ▽ Млада Македонска Книжовна Дружина △

Лоза, Македонија

Корените древни, Раката долга а Лозата дебела!