Monday, 25 September 2017

Tag Archives: ММКД

doktor

Дедо Варадин: поздрав од редакцијата на ЛОЗА!

Мед и ум. Медиум. Прифаќајќи ги странските, туѓи зборови и изрази, однесувајќи се како тоа да е нешто сосема нормално, полека но сигурно...
Лозата од Македон

Да сте живи и здрави и да живеете во мир и спокој, поздрав од редакцијата на ЛОЗА

Редакцијата на ЛОЗА Ви посакува да сте живи и здрави и да живеете во мир и спокој во оваа 2017та година, со текст од списанието ЛОЗА од пред...
ЛОЗАР

Младата Македонска Книжовна Дружина – ЛОЗАРИ

Во Виена во 1894 година, под псевдонимот Вардарски, Петар Поп Арсов ја издаде брошурата “Стамболовштината во Македонија и нејзините...
Дедо ГОЦЕ

Средба и разговор на Гоце Делчев со генералот Данаил Николаев

Генерал Николаев – „Значи вие, младичок, сметате дека македонското население е способно да се бори, да подига револуција? Детски...
frontpage1-348x490

1894 – групирање на сите Македонци

Нам на Македонците, положбата во овие последни години уште повеќе ни се влоши. Од една страна, најинтелигентното и најбогатото население...
Mитрополит Теодосиј

Митрополитот Теодосиј

Митрополитот Теодосиј е роден во село Трлис, Неврокопско, денес Гоцеделчевско. Еден е од активните учесници за создавање на самостојна...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Програмски Принципи на ММКД

  Поминаа цели 54 години откако покојниот Македонец Барон Костадин Бели  од Виена “кон своите еднородни Македонци” го испратил повикот...
Личниот Печат на Баронот Костадин Александров Бели - Македонецот

“Татковина, Народе!”

                . Ништожник е оној, кој што има подобар пријател од татковината – Софокле “Љубовта кон татковината е навистина свето...
Гробот на Учителот

Дедо Гоце

(Кукуш, 4 февруари 1872 – с. Баница, Серско 4 мај 1903) идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително...
frontpage1-348x490

Иван Кузманов Божинов

(Софија, 1807–1927) – поет, писател, издавач во Софија; печатар на списанието ЛОЗА, кое ја вознемири бугарската јавност со јавни заложби...