Sunday, 22 October 2017

Tag Archives: Тајната на Олимпија

iskandar

Потрагата по гробот на Александар

Николас Сандерс во книгата „Гробот на Александар“ заклучува дека досега мистеријата за гробот на Александар Македонски останува...
Alexander the Great funeral precession, painting 1940y

Чекајќи го епохалното откритие

Задоволство ми е што новите археолошки истражувања посветуваат големо внимание на Исар – Марвинци. И дадов на истражувачите детални...
Alexander the Great funeral precession, painting 1940y

Рокчињата на Александар

Аргиадите не биле припадници на грчко племе кои ја создале Аргиадската царска лоза, туку дека тие биле автохтони Македонци од Орестија...
Alexander the Great funeral precession, painting 1940y

Влијанието на Олимпија

Филип бил вљубен во Клеопатра до последниот здив. Им се родиле две деца: ќерката Европа и синчето Керавн. По смртта на Филип и во отсуство...
Alexander the Great funeral precession, painting 1940y

Олимпија била каменувана

Сомневањата на Олимпија биле оправдани, Касандар по предавањето на Амфипол го погубил легендарниот генерал на пеонската коњица, еден...
Alexander the Great funeral precession, painting 1940y

Треба да се исчисти државата од плевелот за да може да си го врати сјајот

Ова го рекла Олимпија по пресметката со војските на Филип Трети и Еридика и по враќањето во Пела, каде што наредила сто припадници на...
Alexander the Great funeral precession, painting 1940y

Народ што не го признавал ропството

Според Павзаниј, Александар велел: „За нас, Македонците, сите луѓе се раѓаат со исти права за живот. А во рудниците ќе работат престапниците...
Телото според сите показатели го закопала во гробницата на Пеонските гробишта

Гробот на Александар, тајната на Олимпија

Паскал Камбуровски кој по дваесетгодишно проучување на античката македонска историја преку делата на античките историчари Аријан,...
Alexander the Great funeral precession, painting 1940y

Големата измама на Олимпија

Ковчегот со телото на Александар заедно со многубројните подароци за Олимпија биле донесени до пристаништето Сидон, од таму со брзи...
Alexander the Great funeral precession, painting 1940y

Кој го заменил саркофагот на Александар

Кој и како ја создал фамата за наводното грабнување на ковчегот од страна на Птоломеј, никој не знае. А може и тоа е дел од големата измама...