Monday, 23 October 2017

Tag Archives: Организацијата

Свобода или Смрт

Кога Даме Груев ги посветувал Овчеполци во тајните на Организацијата

Си спомнувам како мојот кум Ване поп Ефремов ми е го опишувал организирањето на село Неманици во Овче Поле лично од Дамјан Груев. Големиот...
Свобода или Смрт

Битката кај Ѓуришкиот манастир – 18 август 1903

Шестиот востанички округ на Македонската Револуционерна Организација – Овчеполскиот округ бил формиран со Општиот план за Илинденското...
Zakletva na VMRO

Подземна Република, Тајна Република, Држава во држава

Подземна република, Тајна република или Држава во држава е алиас или псевдоним на Македонската револуционерна организација, која во...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Списание ЛОЗА (1892 – 1894)

Се додека не се проучи детално периодичниот печат и архивите од 90тите години на 19от век, не ќе можеме во целост и со нужната историска...
Sloboda-ili-Smrt

Псевдонимите и шифрите на Организацијата

Сама по себе си се јави нуждата да има взаемни врски и некако формално да се обедини таа одделна работа на комитетите. През распустот...
Свобода или Смрт

Тврдокорното Овче Поле пред повеќе од сто години

Годинава се навршија 112 години од Илинденското востание. Сеуште траат дебатите за тоа дали и до колку Организацијата била подготвена...
Дедо ГОЦЕ

Средба и разговор на Гоце Делчев со генералот Данаил Николаев

Генерал Николаев – „Значи вие, младичок, сметате дека македонското население е способно да се бори, да подига револуција? Детски...
The_Eye_of_Providence_by_Oaken_shield

Ослободување од политичкото и економското ропство

Најчесто објавуваните информации за борбата на македонскиот народ во почетокот на минатиот век ретко споменуваат дека освен со оружје,...
Ѓорче Петров

Ѓорче Петров

(Варош, Прилеп, 1865 – Софија, 1921) – професор, публицист, историчар, идеолог на МРО. Се школувал во Прилеп, Битола, Солун и во Пловдив. Бил...
Големи Македонци

Лозари, Лозарство

Македонско „национално-сепаратистичко” културно-литературно и ослободително движење сред младата македонска интелигенција и емиграција...