Sunday, 19 October 8251

Tag Archives: овчеполие

nevesta nosija 5

Свадбарските песни од Ѓуришкото поднебје

Свадбарските песни од Ѓуришкото поднебје Бричење Бричи ми се млади младожењо Ќе идеш за девојка За девојка многу надалеку Надалеку...
узун мера

Праисториски пронајдоци во древното Овче Поле

Во македонските медиуми одекна веста за пронајдената палеолитска станица во Овче Поле, каде археолозите пронашле човечки орудија од...
Crkva Sv Jovan Bogoslov

Голем народен собор во Богословец – 21 мај, Свети Јован Богослов

Во недела на 21 мај во Овчеполското село Богословец, како и секоја година, ќе се одржи голем народен собор по повод празникот Свети Јован...
Ѕвездата од Кутлеш

Древното Овче Поле во новото време – Радио Свети Николе

Првата епизода ќе биде емитувана во сабота, на 15 април во 12 часот на брановите на Радио Свети Николе. Древното Овче Поле во новото време...
овче поле

Жетварско оро во Овче Поле (видео)

Волшебна Македонија!
ЖС Овче Поле

Од Свети Никола до Преодски ливади за пет минути – видео од Овчеполскиот автопат

Од Свети Никола до Преодски ливади за пет минути – видео од Овчеполскиот автопат
ЖС Овче Поле

Овчеполска платформа за живот во Овче Поле (нацрт верзија)

Овчеполска платформа за живот во Овче Поле (нацрт верзија) Детална проверка на водата за пиење во населените места. Мерење на зрачењето...
фотографија - Дандан Дан

Сакралната вредност на мистичното Овче Поле

Дали старите “бабини деветини”, митови, легенди, песни и преданија можат да ни овозможат почист поглед кон сегашноста и јасна визија...
mm_1945_3_8_karta

Солената земја во прастарото Овче Поле

Во Вардарскиот дел на Македонија солените почви зафаќаат поголемо пространство во Овче Поле. И тие солени почви го должат своето појавување...
DSC00257

Етнолошката поставка во Народниот Музеј на Свети Николе

Етнолошката поставка во Народниот Музеј на Свети Николе повеќе инфо – Народен Музеј Свети Николе повеќе фотографии – Фото...