Wednesday, 22 November 2017

Tag Archives: млада македонска книжовна дружина

Ѕвездата од Кутлеш

Светата Македонска земја и злобната политика

За миг ќе си речев: „Народ, народ бира, народ зима, тоа е…“, ама се сепнав при помислата за помирување со постоечката состојба. Споредувајќи...
angel i demon spisanie loza

Ангел и демон (Юний 1894 г.)

На райски двѣри ангелъ нѣженъ, С’ глава наведева се спрѣ, А демонъ мраченъ и метеженъ Надъ адска бѣздна пролѣтѣ.   Духътъ на злини, на...
Ѕвездата од Кутлеш

Поздрав од Младата Македонска Книжовна Дружина

Здраво живо, почитувани читатели. Ви благодариме за вниманието. Доколку обрнеме внимание на гласноговорниците од двата столба на лагата,...
Ѕвездата од Кутлеш

Македонија не е нивна – наша си е!

Здраво живо, Македонки и Македонци! Да ни е жива и здрава Македонија. Ќе си седиме ли на страна и ќе фаќаме сеир, па после друг ќе ни е крив,...
Ѕвездата од Кутлеш

Македонија на Македонците и точка.

МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ од Небесниот комитет на подземна Македонија „Туку, сакаме да кажеме, кога некое нимно копиле ке земе некоа...
Ѕвездата од Кутлеш

Македонската платформа си е МАКЕДОНИЈА

Кога, како и кој дозволи? Зошто се дозволи да се стигне до ова дереџе? Буквално – дереџе, едвај поднослива состојба. Па, нели независна,...
animals orwel

Болеста на старата курва политика и двата столба на лагата

„Народот да не седел дома пред телевизор и да чекал дека некој друг ќе му ја заврши работата…“ Аман! Голем дел од народот, сакал нејќел,...
doktor

Дедо Варадин: поздрав од редакцијата на ЛОЗА!

Мед и ум. Медиум. Прифаќајќи ги странските, туѓи зборови и изрази, однесувајќи се како тоа да е нешто сосема нормално, полека но сигурно...
Лоза2012

УСТАВ на МЛАДАТА МАКЕДОНСКА КНИЖОВНА ДРУЖИНА

Устав на Младата Македонска Книжовна Дружина во Софиа. А. Цел. Чл. 1. Целта на дружината е: а) да издава едно списание названието, програмата...
Лозата од Македон

Да сте живи и здрави и да живеете во мир и спокој, поздрав од редакцијата на ЛОЗА

Редакцијата на ЛОЗА Ви посакува да сте живи и здрави и да живеете во мир и спокој во оваа 2017та година, со текст од списанието ЛОЗА од пред...