Sunday, 22 October 2017

Tag Archives: Македонците крем на бугарското општество

Ангел Жаров

Михаил Сматракалев премолчуван и заборавен

„Името и презимето на Ангел Жаров (литературен псевдоним на Михаил Сматракалев), пројавен член на Македонскиот литературен кружок...
Тито и Димитров разговараа за формирање балканска федерација

Македонските корени на Георги Димитров

Георги Димитров е најголемото име со македонски корени во Бугарија. За него знае целиот свет, него го има речиси во секоја светска енциклопедија....
Кераца Висулчева

Сликаа и сонуваа за слободата на Македонија

Многу извонредни творци со македонско потекло оставија неизбришливи траги во бугарската култура и уметност. Меѓу сликарите на самиот...
Христо Силјанов

Христо Силјанов ја раскажа драмата за Илинден

Охриѓанецот Христо Силјанов не е големо македонско име во бугарската политика, но затоа, пак, зазема врвно место според умешноста и...
Никола Јонков Вапцаров

За Никола Јонков Вапцаров

За разлика од многумина Македонци кои се определуваа како Бугари под влијание на средината во која живееја, големиот поет Никола Јонков...
Талев, писател

Димитар Талев и љубовта кон Македонија

Прилепчанецот Димитар Талев е на самиот врв во бугарската книжевност. Во една анкета што беше спроведена во Софија граѓаните го ставија...
Иван Попов учествуваше во сите војни за Македонија и на крајот се самоуби во Софија

Македонската борба пренесена од Милетич

Животната драма на Македонците во минатото се доживувала на македонските простори, но се пишувала во Софија. Штипјанецот Љубомир Милетич...
погребот на Јане

Хајки на годишнината од смртта на Јане Сандански

Иван Татарчев, внук на Христо Татарчев, еден од основачите и прв претседател на ВМРО, седум години, од 1992 до 1999 година, беше главен обвинител...
Andrey_Lyapchev

Ресенецот Љапчев бил бугарски Бизмарк

Андреј Љапчев ја спасувал Бугарија од големата економска криза во која се нашла по Првата светска војна. Двапати бил воен министер и...
Ресенчанец прв бугарски дипломат

Симеон Радев – прв дипломат на Софија

Ресенчанецот Симеон Радев со право го сметаат за најголемиот бугарски дипломат. Тој бил првиот претставник на Софија во Друштвото на...