Monday, 25 September 2017

Tag Archives: македонски јазик

Крсте од Постол

Самоопределбата на Македонците

  Мојата статија „Македонски национализам” објавена во в. „Мир,”  му го предизвикала гневот на в. „Свободна реч”, којашто...
Јазикот како наше насушно средство

Јазикот како наше насушно средство за израз на стварноста

Богомил Ѓузел – Јазикот како наше насушно средство за израз на стварноста 1980та скенирано од книгата БОВЧА, издадена од Магор
prvoto makedonsko uciliste vo Dorfulija

Првото македонско училиште во Дорфулија

Од година во година бројот на децата Македончиња се зголемувал за сметка на децата од турската народност, кои почнале да се иселуваат...
IMG

Национална Филозофија

Македонски состојби – Милош Линдро, Национална филозофија – ГЛАС 1991
Vatican Makedonia Katana Mvndi

Ватикан одвојувал посебни стипендии за Македонци

Во огромниот фонд на Ватикан има многу интересни, всушност сензационални сведоштва за Македонија и за Македонците, кои покриваат период...
Каменот и писмото

Зборови и изрази од Каменот од Розета

  кликни тука – Бошевски, Тентов, МАНУ
Драган Ташковски - Раѓањето на Македонската Нација

Чисти Македонци

…какви што беа и Филип и Александар Македонски и Аристотел Филозоф.   
frontpage1-348x490

Иван Кузманов Божинов

(Софија, 1807–1927) – поет, писател, издавач во Софија; печатар на списанието ЛОЗА, кое ја вознемири бугарската јавност со јавни заложби...
Kрсте Петков Мисирков

Крсте Петков Мисирков

(Постол, Ениџевардарско, Егејскиот дел на Македонија, 6/18 ноември 1874 – Софија, јули 1926) – најкомплетниот и најкомплексниот македонски...

Зафир Ѓорчев Белев

(Охрид, 1845 – с. Костенец, Софиско, 1907) – македонски деец и општественик, учесник во Охридскиот заговор и автор на мемоарски (автобиографски)...