Wednesday, 22 November 2017

Tag Archives: Македонски Правопис

извор

Македонски правопис, 1945та

А Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш  Види и: решение за Македонската азбука од 1945та
Vatican Makedonia Katana Mvndi

Ватикан одвојувал посебни стипендии за Македонци

Во огромниот фонд на Ватикан има многу интересни, всушност сензационални сведоштва за Македонија и за Македонците, кои покриваат период...
Гробот на Учителот

Дедо Гоце

(Кукуш, 4 февруари 1872 – с. Баница, Серско 4 мај 1903) идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително...
Драган Ташковски - Раѓањето на Македонската Нација

Чисти Македонци

…какви што беа и Филип и Александар Македонски и Аристотел Филозоф.   
frontpage1-348x490

Иван Кузманов Божинов

(Софија, 1807–1927) – поет, писател, издавач во Софија; печатар на списанието ЛОЗА, кое ја вознемири бугарската јавност со јавни заложби...
Kрсте Петков Мисирков

Крсте Петков Мисирков

(Постол, Ениџевардарско, Егејскиот дел на Македонија, 6/18 ноември 1874 – Софија, јули 1926) – најкомплетниот и најкомплексниот македонски...
Христо Матов

Христо Матов

(Струга, 10 март 1872 – Софија, 10 февруари 1922) – професор, револуционер и еден од идеолозите на МРО. Завршил гимназија во Солун и словенска...

Зафир Ѓорчев Белев

(Охрид, 1845 – с. Костенец, Софиско, 1907) – македонски деец и општественик, учесник во Охридскиот заговор и автор на мемоарски (автобиографски)...

Христо Поп Коцев

(с. Ново Село, Штипско, 5 јануари 1869 – Варна, Бугарија, 30 септември 1933) – член на ЦК на ТМОРО и публицист. Се школувал во Солун, во Белград...
Војдан Чернодрински

Војдан Чернодрински

(с.Селци, Дебарско, 2 октомври 1875 – Софија, 8 јануари 1951) – основоположник на македонската драмска литература и на македонската театарска...