Warning: mysqli_query(): (HY000/1030): Got error 28 from storage engine in /home/loza/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1876

Warning: mysqli_query(): (HY000/1030): Got error 28 from storage engine in /home/loza/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1876
Македонска Енциклопедија | ЛОЗА
Tuesday, 21 November 2017

Warning: mysqli_query(): (HY000/1030): Got error 28 from storage engine in /home/loza/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1876

Tag Archives: Македонска Енциклопедија

змиско грозје

Лековити растенија во Република Македонија

Македонски Балет

Балетот во Македонија

  Балетскиот ансамбл беше основан 1948 г. Сродно на другите балетски ансамбли бо Европа, основниот дел на балетскиот репертоар и неговото...
VMRO_razpiska_na_Boris_Strezov_1924

Македонскиот сепаратизам

Македонско „национално-сепаратистичко” културно-литературно и ослободително движење сред младата македонска интелигенција и емиграција...
Личниот Печат на Баронот Костадин Александров Бели - Македонецот

Барон Александров Бели – Македонецот

БЕЛИ-МАКЕДОНЕЦОТ, Барон Костадин Александров (роден во с. Блаца, Егејска Македонија а починал во Виена, Австрија) МАКЕДОНСКИ патриот,...
ЛОЗА 2012

Музика во 19 век

Прилеп (1879 – 1926) – едно од првите хорски друштва во Македонија. Основач и прв диригент на хорот бил Атанас Бадев. Раководењето со...
Италија и Македонија (1876 - 2008)

Италија и Македонија

Италија и Македонија 1876 – 2008 од Македонска Енциклопедија
ЛОЗА 2012

Македон – херој на Македонија и Македонците

Мал извадок од античкиот автор Diodor Siculus (90-21 bc): 18.1 Озирис не беше сам во походот, така оди Египетската приказна, беше придружен од неговите...
Закон судниј људем

Закон судниј људем

Најстар словенски правен писмен споменик МАНУ 2009
Дечиња бегалци од Егејска Македонија

Колонизација на Егејскиот дел на Македонија (1913-1928)

 
Кукушката унија и унијатството во Македонија (2)

Кукушката унија и унијатството во Македонија