Monday, 23 October 2017

Tag Archives: Лозарско Движење

Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Младата Македонска книжовна дружина

Дваесет години по Младата Македонска Книжовна Дружина се појавило Младотурското движење, формирано по пример на други слични револуционерни...
ЛОЗА 120 години

Крсте Петков Мисирков за Лозарите

…iиедно национално сепаратистично движеiне со цел’а да се оддел’ат интересите на македонците од бугарцките со возведуаiин’е на...
Древна Лоза

Лозарите и националната свест

Појавата на младата македонска книжовна дружина и нивниот орган месечното списание „Лоза“, во 1891 и 1892 година, иако не ниту прва, ниту...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Списание ЛОЗА (1892 – 1894)

Се додека не се проучи детално периодичниот печат и архивите од 90тите години на 19от век, не ќе можеме во целост и со нужната историска...
loza

Тајното друштво на македонската револуција

На еден таен состанок на Лозарите, што се одржал на 19.06.1889 година во хотелот “Конкордија” во Софија, присуствувале Коста Шахов,...
lozarite blaze ristovski

Лоза и Лозарството – меѓник помеѓу две епохи

Се додека не се проучи детално периодичниот печат и архивите од 90тите години на 19от век, не ќе можеме во целост и со нужната историска...
loza

За Македонската Лоза и бугарската одмазда

Коста Шахов: Јас сам се нагрбив, – вели тој – кога си ги собирам своите вересии (за в. Македониа) низ провинцијата, да запишувам претплатници...
ЛОЗАР

Младата Македонска Книжовна Дружина – ЛОЗАРИ

Во Виена во 1894 година, под псевдонимот Вардарски, Петар Поп Арсов ја издаде брошурата “Стамболовштината во Македонија и нејзините...
Дедо ГОЦЕ

Средба и разговор на Гоце Делчев со генералот Данаил Николаев

Генерал Николаев – „Значи вие, младичок, сметате дека македонското население е способно да се бори, да подига револуција? Детски...
120 години ЛОЗА

Лозарите

Во Виена во 1894 година, под псевдонимот Вардарски, Петар Поп Арсов ја издаде брошурата “Стамболовштината во Македонија и нејзините...