Monday, 25 September 2017

Tag Archives: Лозари

Ѕвездата од Кутлеш

Поздрав од Младата Македонска Книжовна Дружина

Здраво живо, почитувани читатели. Ви благодариме за вниманието. Доколку обрнеме внимание на гласноговорниците од двата столба на лагата,...
Свобода или Смрт

Кога Даме Груев ги посветувал Овчеполци во тајните на Организацијата

Си спомнувам како мојот кум Ване поп Ефремов ми е го опишувал организирањето на село Неманици во Овче Поле лично од Дамјан Груев. Големиот...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Младата Македонска книжовна дружина

Дваесет години по Младата Македонска Книжовна Дружина се појавило Младотурското движење, формирано по пример на други слични револуционерни...
Преродба

Лозарите и Македонската Револуција

Како започнала македонската борба за ослободување од османлиска власт? Кои биле првите млади студенти кои што почнале тајно да се организираат...
Древна Лоза

Лозарите и националната свест

Појавата на младата македонска книжовна дружина и нивниот орган месечното списание „Лоза“, во 1891 и 1892 година, иако не ниту прва, ниту...
loza

Тајното друштво на македонската револуција

На еден таен состанок на Лозарите, што се одржал на 19.06.1889 година во хотелот “Конкордија” во Софија, присуствувале Коста Шахов,...
lozarite blaze ristovski

Лоза и Лозарството – меѓник помеѓу две епохи

Се додека не се проучи детално периодичниот печат и архивите од 90тите години на 19от век, не ќе можеме во целост и со нужната историска...
loza

За Македонската Лоза и бугарската одмазда

Коста Шахов: Јас сам се нагрбив, – вели тој – кога си ги собирам своите вересии (за в. Македониа) низ провинцијата, да запишувам претплатници...
ЛОЗАР

Младата Македонска Книжовна Дружина – ЛОЗАРИ

Во Виена во 1894 година, под псевдонимот Вардарски, Петар Поп Арсов ја издаде брошурата “Стамболовштината во Македонија и нејзините...
loza

Даме Груев и почетоците на револуционерното дело

По убиството на министерот Белчев во Софија во мене се породи за првпат идејата да работам за македонското дело. Едно 3-4 месеци пред...