Sunday, 22 October 2017

Tag Archives: Историја на парите во Македонија

iskandar

Историја на парите во Македонија – фељтон

Историја на парите во Македонија – фељтон 
coins of paeonia

Монетите на Пајонија – најстариот монетарен систем

Публикација за паричните изданија на најстариот автохтон монетарен систем кој што бил создаден и постоел на територијата на денешна...
20160313_214939

Монетоковањето на Пајонските кралеви

Монетоковањето на Пајонските кралеви / The coinage of the Paeonian kings ТЕУТАО / Теутаос / Теутас (првите децении на 4 век пне) БАСТАРЕЈ (прва половина...
makedonija parite i istorijata

Македонија, парите и историјата

Нумизматичката збирка при НБРМ е прва специјализирана збирка во Република Македонија, со околу 20 000 примероци на монети, медалји, ексагии...
otomanski kovnici vo makedonija

Отомански ковници во Македонија

До крајот на 19 век врз територијата на Македонија била воспоставена отоманската власт а со тоа влегле во циркулација парите на отоманскиот...
moneti na samostojnite vladeteli

Монетите на самостојните владетели

По распаѓањето на српската средновековна држава, на територијата на Македонија биле формирани неколку кралства и благороднички поседи...
venecijanski grosevi i srpski dinari

Венецијански грошеви и српски динари

Венецијанскиот грош кој бил воведен во времето на дуждот Енрико Дандоло со својата стабилна тежина од 2,17 грама и непроменливата чистота...
docnovizantisko

Доцновизантиско монетоковање

Доцновизантиско монетоковање и монетите пронајдени на територијата на денешна Република Македонија.
srednovizantisko1

Средновизантиско монетоковање

Средновизантиско монетоковање и монетите пронајдени на територијата на денешна Република Македонија.
vizantija1

Рановизантиските монети во Македонија

Во нумизматичката збирка на Народната Банка на Република Македонија се чуваат околу 1500 монети кои биле емитувани во шести и седми век...