Monday, 23 October 2017

Tag Archives: дионис

avec l'amour

Прв собир на олдтајмери во Свети Николе – 7 октомври 2017

Здраво живо Стефан. Благодарам за овозможената прилика за интервју. Се надевам дека со овој наш разговор ќе успееме да ја информираме...
мартинка баба марта ксантика

Црвено, бело, црвено, бело, црвено, бело – КСАНТИКА

Пролетта е годишно време кога природата се буди и животот се враќа на земјата по студената зима. Во многу древни митови и преданија се...
Ѕе и Дион

Древната лоза на Дион и новото сонце на слободата

Првите активности на лозјата во текот на зимата за посветените во древните учења и мистерии несомнено потсетуваат на периодот пред...
Orphic-egg

Космичкото јајце од кое се испили Дионис

Времето, кое исто така се нарекувало и Еон, било поврзаност и бескрај, од кои две димензии се создало сребреното јајце на вселената. Ова...
5000-denari

Древната Менада

Менада – женска придружничка и следбеничка на богот на виното Дионис. Пронајдена е на археолошкиот локалитет улица Штипска во близина...
ЅЕ и ДИОН-001

Ѕе и Дион – антички верувања и култови

Ратко Дуев – Ѕевс и Дионис     Раѓање на античките верувања и култови е-книга    
Дион од Бела

Лозата на Дион

Грозјето Македонско Дион правел многу убаво вино со кое што ги поел Македонците. Тоа било толку вкусно што нашите древни едвај чекале...
Дион, Лоза

Дион – Македонско врховно божество

Неговите следбенички во Македонија се нарекуват клодонки и мималонки.
Баханалија, Рубенс

Бакхи

Бакхите, или мајнадите – бесните и жестоки жени занесени од Дионис, му се предаваат на неговиот култ со жар, што понекогаш доведува...