Tuesday, 21 November 2017

Tag Archives: говедар камен

g kamen

Мистичниот „Говедар камен“ во Овчеполието – симбол за плодност и бериќет

Говедар камен Ден пред Ѓурѓовден, и оваа година на Говедаровиот Камен во Овче Поле се собраа луѓе од цела Македонија и странство. Македонци,...
govedar kamen ovce pole

Древното Овче Поле во новото време – Говедар камен и Ѓурѓовден

Древното Овче Поле во новото време – Говедар камен и Ѓурѓовден Радио Свети Николе 87,9fm трета епизода
govedar kamen ovce pole

Говедаровиот камен – Нова Македонија, 1978 година

Почитувани читатели, ви го пренесуваме текстот за Говедаровиот камен во Овче Поле од новинарот Ристо Гонев од Свети Николе, објавен...
DSC09662

За Ѓурѓовден на Говедар Камен во Овче Поле

Ден пред Ѓурѓовден, и оваа година на Говедаровиот Камен во Овче Поле се собраа луѓе од цела Македонија и странство. Македонци, Турци,...
govedar kamen ovce pole

Говедаровиот камен во Овче Поле

Во Овчеполието, недалеку од Свети Николе, веднаш до атарите на селата Ерџелија и Пеширово, стрчи еден огромен камен од еруптивно потекло,...
govedar kamen ovce pole

Говедар Камен

Камен, обичен како и секој камен. Се наоѓа на полето меѓу Свети Николе, Ерџелија и Пеширово. Околу него нивје со жито и други земјоделски...