Thursday, 20 October 3712

Tag Archives: Велес

МПЗ Андон Лазов Јанев ЌОСЕТО

Ќосето: и брат ми не го жалев! (интервју со Горан Ангелов)

Ќосето: и брат ми не го жалев! (интервју со Горан Ангелов) Здраво живо Горан. Благодарам за овозможената прилика за интервју. Се надевам...
1317-2

Евгениј Евсигнеевич Голубински за Овче Поле, 1871 година

Градот Брегалница, постоечки во вид на село, а во крајна мера како град во првата половина на минатиот век (за порано се знае по споменот...
DSC_0461

Само менталниот склоп е границата кон целта (интервју со Владимир Анастасовски)

Здраво живо Владимир. Се надевам дека ќе го претставиме твојот професионален ангажман на начин на кој ќе ги заинтересира нашите читатели,...
Analogue Resistance

Вистина за која малкумина воопшто знаат дека е наша и постои

Здраво живо Боре, ти благодарам за овозможената прилика за интервју. Се надевам дека ќе го претставиме твоето делување на начин преку...
Слобода или Смрт

За една стара книжара…

Во почетокот на минатиот век, тогаш младиот Лазар Смилев, шура на поп Александар Поп Петров – поп Санде од Свети Николе, бил запишан...
sv pantelejmon 2

Црквата “Свети Пантелејмон” во Велес

Црквата „Св. Пантелејмон“ се наоѓа во Велес. Црквата е изградена во 1840. Воедно таа е и соборен храм на Повардарската епархија при МПЦ....
Veles 9

Распеани градови – Велес

Радио Телевизија Скопје 1973та година
images (1)

Отворање на првото световно народно училиште во Македонија, 1837г.

Јас во Велес отпрво деца кога заучив, почнав да ги учам: Буквар, св.Историја, Црквена Историја, Оглашение вери, Географија, Всеобштаја...
од Велес, Македонија

Сашко Костов & the Waiting Waits

Take away show