Sunday, 19 October 2747

Tag Archives: богомили

Богомилите од Македонија

Движењето на Богомилите

Основен извор претставен во печатена форма за движењето на богомилите во 10ти век е Беседата за Богомилите од Презвитер Козма, напишана...
tainata kniga

Тајната книга на Богомилите

Една од повеќето особености на богомилството претставува и неговиот културолошки феномен проследен преку интегралното имплементирање...
Кои биле Богомилите и што значи нивната катарза?

Богомилското движење

Богомилското движење продукција: Македонска Телевизија и Контрабанда
Anton Glogov bogomilskoto ucenie

Календарот на Богомилите

Догма: Во почетокот беше мртвата точка. Во календарот на богомилите годината се состоела од десет месеци. Секој месец имал по 36 дена,...
Змејот од реката Таен Рај

Тајните апокалиптични апокрифи

А пророштвото требало да се исполни, притоа лавот да пасе со јагнето, мечката да живее заедно со волот, а евангелието да се проповеда...
Кочо Рацин, Стихови и Проза, Култура 1966, Скопје

Кочо Рацин – Богомилите

— Кратка расправиа от историата македонска — Ке се зачуди ли некој кога ке чуе како кај нас у X век живеале и држале пламени проповеди...