Sunday, 22 October 2017

Tag Archives: богомили

tainata kniga

Кочо Рацин – Драговитските Богомили

Тие се тука. И светат. Оти се неугасливи. Живеат во народот! Драговитските Богомили од Стихови и проза, 1966 продолжува
tainata kniga

Тајната книга на Богомилите

“Не постои тајна книга. Тајната книга е запишана во секое човечко срце.” TАINATA KNИГА на Богомилите, издадена од Macedonia Prima, Охрид 1999та  
Кои биле Богомилите и што значи нивната катарза?

Две џиновски фигури – Климент и Богомил

Две џиновски фигури стојат на прагот на македонската историја: Климент Охридски и поп Богомил. Првиот – просветител и книжевник,...
Богомилите од Македонија

Селското движење на Богомилите во средниот век

Кочо Рацин – Селското движење на Богомилите во средниот век    
Ethnic Macedonia map

Ами каму ви цареви и кралеви и тапија за земјата Македонска?

Оти токмо сега му е местото да си кажеме некоа дума и за значението на оваквиа мисли и за нас, Македонциве. Богомилството, дедо Богомил...
врз зглобот на десната рака, само кај Совршените Богомили

Богомилите и силата на создавањето

Догма: Во почетокот беше мртвата точка, а првичност беа силата на сотворението и силата на разрушението. Богомилите учеле дека отпрвин...
bogomili(1)

Од ‘Образложение за ереста на Богомилите’

Од ‘Образложение за ереста на Богомилите’ на Евтимиј Зигабенски Според Богомилите добриот Бог и Отец создал безброј хилјади ангели....
Кој е поп Богомил

Поп Богомил – Титан на Времето

Непобитен е фактот дека попот Богомил, иако некои од историчарите го бркаат со попот Јеремија, не е некоја митска личност што народот...
bogomili(1)

Револуционерното Богомилско учење

Богомили – луѓе реформатори кои најнапред се појавиле во Македонија, а оттаму постепено минувале во Бугарија, Србија и др. Богомилското...
13от месец русјаков

Сонувачите и новиот свет

Ова што ќе го чуеш ќе ти звучи бесмислено, нема да поверуваш, ама мое е да ти кажам. Пред десетина века во оваа земја се појавија луѓе,...