Sunday, 22 October 2017

Tag Archives: алшар

Мајка Природа

Une poeme dit = Une verre offert

Појдовме во Le Coupole. Се погоди во салата во која седнавме да има вечер на поезија – SLAM Poesie, едно уметничко движење за масовна слобода...
Опсерваторијата Медон во Париз

Доктор Соларис од Македонија

Епохата за која ова време има сочувано најмалку почит бездруго е средниот век. Со таа непријатност нашата доба не само што го покажа...
1979 во Дубровник, проект ЛОРЕКС Лорандит Експеримент

Богатството на „Алшар“ – мит или реалност

Македонски Лорандит Дали утробата на рудникот „Алшар“, во близина на кавадаречкото село Мајден, навистина крие огромно богатство...
Лорандит

Рударската населба Алшар

Кога би го запрашале некој филолог за тоа од каде потекнува името Алшар, тој можеби би го поврзал со староседелците на Македонија. Или...
Лорандит

Алшар – Сонцето на Македонија

Планината Кожуф е предизвик за луѓето што ги мами природната убавина. Таа го зазема крајниот јужен дел од општина Кавадарци и е гранична...
Со своите нешто повеќе од 15 милиони Целзиусови степени во јадрото...

Д-р Соларис од Македонија за Сонцето

За исчезнувањето на ѕвездите теоријата на д-р Паскал Сотировски, некогашен професор по астрофизика на Сорбона, гласи дека судбината...
Лорандит

Македонија го поседува неутриното

Во рудникот Алшар на планината Кожув се наоѓа богато лежиште на  еден од најретките минерали во светот, поточно Лорандит (сончев камен),...
1979 во Дубровник, проект ЛОРЕКС Лорандит Експеримент

“Клучот од Алшар е во мојот џеб!”

Докторот ја истражувал спектроскопијата, сончевите дамки и ерупции. Сончевите дамки прв пат биле забележани пред 40 века од кинезите...
Лорандит

Алшар – споменик на природата

З А К О Н ЗА ПРОГЛАСУВАЊЕ НА ЛОКАЛИТЕТОТ АЛШАР ЗА СПОМЕНИК НА ПРИРОДАТА Член 1 Просторот на локалитетот Алшар се прогласува за споменик...