Tuesday, 20 October 8703

Tag Archives: Александар Македонски

Ѕвездата од Кутлеш

Никола Ристевски за Александар Македонски и „воените ровови“ во Овче Поле (видео)

Избор видеа на темата: повеќе – www.nikolaristevski.com  
Ѕвездата од Кутлеш

Волшебна Македонија – Цар Александар Македонски (текст и аудио)

Текстови за Александар Македонски од книгата „Имагинариум – Имагинариумот на Доктор Сонѕе“ Дури и Александар Македонски во раната...
Ѕвездата од Кутлеш

Гробот на Александар Македонски е во Република Македонија?

На страницата New Age News – News of the New Age се појави текст на англиски јазик, потпишан од Demian of Makedon, насловен како The tomb of Alexander the Great is in Republic...
Љубовта е потполно лажна, таа медот го цеди а восокот го остава башка... - пее древниот трубадур, витезот со мајчинска љубов..

Само со Љубов… (антивирус за вашиот Матрикс)

“Силата не е во мнозинството, туку во духот. Тоа е силата што ја води војната. Еден лав совладува многу елени, а еден волк многу стада...
Патување до крајот на светот

Големиот Александар Македонски и патувањето на Сончевата кочија

Прво дознаваме за него дека бил осамен. Не дека бил препуштен самиот на себеси, зашто секогаш бил опкружен со луѓе. Бил осамен: сам со...
Temple_of_Artemis

Храмот на Артемида во Ефес

Храмот на Артемида во Ефес бил еден од Седумте светски чуда. За зградата, Филон Византиски напишал – “Сум ги видел Семирамидините...
car Aleksandar

Цар Александар ја изумил војната

Простиот народ кажува и верува дека војните најпрво биле пронајдени од Александар Македонски. Кога тој шетал по море, одејќи во некој...
alexandria

Паркот на чудовиштата во Александрија

Паркот на чудовиштата – еден вид Дизниленд, подигнат на плажа во Александрија, Египет, а денес од него се останати само урнатини. Тој...
Iskandar

Лозарите и Александар Македонски

Во весникот Македонија на Коста Шахов, број 4, Русе, од 11 ноември 1888 година, во непотпишаниот уводник, секако од перото на самиот редактор...
Залезот на Западот

Две можности за човекот да го образува светот

Природата е форма во која човекот од развиените култури дава единство и значење на непосредните впечатоци на своите сетила. Историјата...