Monday, 23 October 2017

Search for ВМРО

razglednica[1]

Гоце се колебал, а Ѓорче бил против грабнувањето на Мис Стон

„Уште од Петровден се мислевме како да дојдеме до пари. Имавме план за еден бег во Џумаја, Сулејман-бег, но ниту тогаш, ниту во текот на...
goce[33]

Последната расправија на Делчев и Груев во Солун

Една од клучните епизоди пред Илинденското востание е средбата на Гоце Делчев и Даме Груев во Солун за време на велигденските празници...
Дедо ГОЦЕ

Која била љубовта на Гоце Делчев?

Историските податоци кажуваат дека апостолот на македонското народно ослободително дело, Гоце Делчев, починал неоженет. Сеуште немаме...
Свобода или Смрт

Одмазди, атентати и убиства во Софија

На македонската историографија и во сведоштвата на личностите фатени од револуционерниот терор на Внатрешната македонска револуционерна...
Boris Sarafov

Авантурите на Сарафов – “Гарибалди на Македонија”

Најконтроверзната личност во поблиското македонско минато сигурно е Борис Сарафов, на кого историчарите се’ уште попрецизно не...
gemidjiite

Гемиџиите ја потресоа Европа

По велигденските празници 1903 година, десетмина македонски момчиња изведоа повеќе атентати во Солун… Солунските атентати се можеби...
todor_aleksandrov

NY Times по смртта на Тодор Александров

Пребарувањето на длабоките архиви на најважниот светски весник, „Њујорк тајмс“, кој излегува без прекин од 1851 година, покажува колку...
Zakletva na VMRO

Балканските војни – масакри во Македонија

Банда предводена од војводата Дончев во едно село на Егејска Македонија затворила околу 700 Турци во џамија, ја запалила и сите живи ги...
sofija

Кога Софија била македонска воена зона

За да се избегне неконтролирното убивање, михајловистите и протоѓеровистите ја поделиле Софија на две безбедносни зони… Во 1933 и...
Свобода или Смрт

Султанот преговарал со македонски војвода

Во 1906 година американскиот новинар Алберт Сониксен, кој шест месеци војувал заедно со македонските комити, извесен период бил со четата...