Monday, 23 October 2017

Search for ВМРО

ванчо михајлов

Бегството на Ванчо Михајлов во Турција

Господарот на ВМРО пребегна преку границата со два автомобила во кои беше и неговата сопруга Менче Карничу и неколку соборци   Љупчо...
Zakletva na VMRO

Конфедерација на гангстери

Полицијата уапси многу официјални лица, а бугарските власти го конфискуваа имотот на ВМРО Диктаторската воена влада на Кимон Георгиев...
Бугарија го решава македонското прашање

Бугарија го решава македонското прашање

Во почетокот на 1930-тите се засилува улогата на Воениот сојуз, организација на офицерите на бугарската армија, која поради убиствата...
Свобода или Смрт

Софија како македонска воена зона

За да се избегне неконтролирното убивање, михајловистите и протоѓеровистите ја поделиле Софија на две безбедносни зони Во 1933 и 1934 година...
фељтон

Бугарија да го запре теророт врз Македонците

Под притисок од државите, наредено е апсење на расистичкиот лидер Михајлов По убиствата на Тодор Александров, Петар Чаулев, Тодор Паница,...
Свобода или Смрт

Македонски банди повторно поттикнуваат проблеми

Убиствата на Тодор Александров во 1924 и на Александар Протоѓеров во 1928 година толку многу ја разгореа меѓусебната македонска пресметка...
Zakletva na VMRO

Убиства и само убиства

На македонската историографија и во сведоштвата на личностите фатени од револуционерниот терор на Внатрешната македонска револуционерна...
лига на нациите

Тројца пратеници бараат права за бугарските Македонци

Во 1930 година, во Лигата на нациите во Женева дошле тројца Македонци, Григор Анастасов, Димитар Шалев и Димитар Илиев, со меморандум во...
Александар Протогеров

Егзекуцијата на Александар Протогеров

По убиствата на Тодор Александров, Димо Хаџи Димов, Петар Чаулев, Тодор Паница и стотици други Македонци во братоубиственета пресметка,...
Свобода или Смрт

Смртта на двајца револуционери

Во годините по Октомвриската револуција и Првата светска војна една од главните теми во весниците во светот било прашањето дали е можно...