Wednesday, 22 November 2017

Archive: Page 4

Според верувањето, секој човек има три добри и три лоши наречници.

Наръчници (балада)

Наръчници.   (балада.)   Сичко вън е пусто, ледно, Цели свет е с’ лице бледно. Снег на едри пласти пада. Ліути север силно фучи; По полето...
трлото

Ајде моме да си идемо у наше поле, Овче Поле

Ајде моме да идемо Ајде моме да идемо Да бегамо у наше село Да идемо у  наше поле Наше село у Овче Поле Од три страни сл’нце грее Од четврта...
loza zmejko sonce

Како на небото, така и на земјата – за Сонцето

Како на небото, така и на земјата – за Сонцето Митот претставува сложена културна реалност, на која што може да и се пријде за да се...
768px-sun_symbol-svg

Дедо Марко Цепенков за еснафските врзаници

Дедо Марко Цепенков за еснафските врзаници Според занаетите, занаетчиите се делиле на дружества, еснафи, со свои претседатели – устабашии...
Alexander_Protogerov_Certificat_from_Grand_Lodge_of_Bulgaria

Генералот од Охрид и балканските масони (од Имагинариум – книга втора)

Генералот од Охрид и балканските масони Во 1909 година мајорот Александар Протогеров ја посетува Швајцарија и лично се сврзува со претседателот...
120 години од првиот број на ЛОЗА (1)

Вълк и мачор Лиско

Вълк и мачор Лиско.   Басніа (от Кутр.).   Една вечер по тъмнина Вълчан бега от планина; Како слепец тича в’село. На среща му смело,...
Ѕвездата од Кутлеш

Златоносните реки, старинското злато и мадамџиите (од Имагинариум – книга втора)

Златоносните реки, старинското злато и мадамџиите Уште од старо време се знае дека голем дел од народот во Кратовско, Паланечко, Ќустендилско,...
angel i demon spisanie loza

Ангел и демон (Юний 1894 г.)

На райски двѣри ангелъ нѣженъ, С’ глава наведева се спрѣ, А демонъ мраченъ и метеженъ Надъ адска бѣздна пролѣтѣ.   Духътъ на злини, на...
Орион

Macedonian folk constellations

Macedonian Folk Constellations, pdf
Charles_Le_Brun_-_Entry_of_Alexander_into_Babylon

Skanda: the Alexander romance in India

Skanda: the Alexander romance in India