Wednesday, 19 October 3611

Search for ВМРО

МПЗ Андон Лазов Јанев ЌОСЕТО

Ќосето: и брат ми не го жалев! (интервју со Горан Ангелов)

Ќосето: и брат ми не го жалев! (интервју со Горан Ангелов) Здраво живо Горан. Благодарам за овозможената прилика за интервју. Се надевам...
Неговиот почеток е во ложата Macedonia Risorta

Масонска ложа, еврејска синагога, дервишко теќе и револуционерен штаб

За Macedonia Risorta се вели дека едновремено била и масонска ложа, и еврејска синагога, и дервишко теќе, и револуционерен штаб! Главно врталиште...
Свобода или Смрт

Кога Даме Груев ги посветувал Овчеполци во тајните на Организацијата

Си спомнувам како мојот кум Ване поп Ефремов ми е го опишувал организирањето на село Неманици во Овче Поле лично од Дамјан Груев. Големиот...
ВМРО

Шифрите на Организацијата од 1903та

  Шифрите на ВМРО употребувани во преписките од 1903та година меѓу Солун и Крушево.  
поздрав

Не се ниту влијателни, моќни, убави и умни за сами да можат да повлечат толкав број на гласови (интервју со еден бранител од Овче Поле)

Здраво живо. Благодарам за овозможената прилика за интервју. Се надевам дека ќе претставиме една животна приказна на начин кој ќе ги...
dokument-cakov-2

Писмо на Тодор Александров до Михаил Чаков (2ри август 1923та година)

Пријатен долг ми е да Ви искажам голема благодарност од името на другарите – борци за независноста на Македонија и од мое име, за родољубивата...
Zakletva na VMRO

Правилник на четите на Организацијата

Глава I Во секој Револуционерен околијски реон се уредува една чета како неразделен дел од организацијата. Таа се движи тајно по реонот...
marjan-kamilovski-768x432-520x293

Интервју со Маријан Камиловски

Здраво живо. Благодарам за овозможената прилика за интервју. За многумина граѓани на Република Македонија, спомениците од проектот...
loza

Паушален и површен коментар за иселувањето на младите

(мал текст предизвикан од колумната Иселување на младите – Мујо во Канада, Дневник, 5ти јануари 2016) Госпоѓо, ја разбирам вашата задача...
Janko Ilkovski megafon

Ниту еден високо мотивиран народ не е поразен (интервју со Јанко Илковски)

Здраво живо, г-ине Илковски. Ви благодарам за овозможената прилика за интервју. Д плежр из ол мајн. Повеќе од две децении се занимавате...