Monday, 23 October 2017

Search for ВМРО

Тито и Димитров разговараа за формирање балканска федерација

Македонските корени на Георги Димитров

Георги Димитров е најголемото име со македонски корени во Бугарија. За него знае целиот свет, него го има речиси во секоја светска енциклопедија....
sveta sofija

Што барал Кирил Прличев во Света Софија?

Охриѓанецот Кирил Прличев, син на големиот македонски поет Григор Прличев, полни 36 години бил во ВМРО, а истовремено бил и член на масонската...
Nikola_Karev_Portrait

Зошто Никола Карев го исфрлија од македонската химна?

НАШИТЕ ПОЗНАТИ ПРЕДЦИ ВО СЕКАВАЊАТА НА НИВНИТЕ ПОТОМЦИ: СПОМЕНИ НА МИШЕ КАРЕВ, ВНУК НА НИКОЛА КАРЕВ Никола Карев е роден во Крушево,...
македонски кружок2

Македонскиот литературен кружок

Македонскиот литературен кружок во Софија претставува една од најмаркантните пројави во литературно-културниот континуитет и во развитокот...
Иван Попов учествуваше во сите војни за Македонија и на крајот се самоуби во Софија

Македонската борба пренесена од Милетич

Животната драма на Македонците во минатото се доживувала на македонските простори, но се пишувала во Софија. Штипјанецот Љубомир Милетич...
погребот на Јане

Хајки на годишнината од смртта на Јане Сандански

Иван Татарчев, внук на Христо Татарчев, еден од основачите и прв претседател на ВМРО, седум години, од 1992 до 1999 година, беше главен обвинител...
Долга е Раката!

Македонски атентати

По формирањето на автономистичката ВМРО на Тодор Александров, посебно по нејзиното претворање во класична терористичка организација...
Andrey_Lyapchev

Ресенецот Љапчев бил бугарски Бизмарк

Андреј Љапчев ја спасувал Бугарија од големата економска криза во која се нашла по Првата светска војна. Двапати бил воен министер и...
Makedonskiot jazol

Посебноста на јазикот

Ако македонскиот јазик е ист со бугарскиот, зошто Софија ја забрани и ги уништи сите примероци на книгата на Мисирков „За македонцките...
nazi

Хитлер барал независна македонска држава

„Министерството за надворешни работи на Рајхот уште пред почетокот на Втората светска војна располагаше со доволно податоци за Македонија...