Tuesday, 24 August 0404

Archive: Од книгите Subscribe to Од книгите

Ethnic Macedonia map

Ами каму ви цареви и кралеви и тапија за земјата Македонска?

Оти токмо сега му е местото да си кажеме некоа дума и за значението на оваквиа мисли и за нас, Македонциве. Богомилството, дедо Богомил...
врз зглобот на десната рака, само кај Совршените Богомили

Богомилите и силата на создавањето

Догма: Во почетокот беше мртвата точка, а првичност беа силата на сотворението и силата на разрушението. Богомилите учеле дека отпрвин...
Ѕвездата од Кутлеш

Ѕвездата од Кутлеш ја осветли измамата

За да се навратиме уште поназад во историјата, Бојич/Ошлис го напиша следново за појавувањето на Словените во Византиското Царство. „Македонските...
Утопија

“Недојдија еднаш името ми беше, Појдија е сега името што го носам”

Томас Мор – Утопија Најпознатото и контроверзно дело на Томас Мор, Утопија, напишано на латински јазик, го опишува политичкиот систем...
Сонце има голема сила, грее цел ден, многу си има работа

Сонце го викаја оти имало душа, и сега ја има

Сонце го викаја, оти имало душа, и сега ја има. Оно јади секоја вечер три казани чорба и девет вурни леб. А мајка му се крији зад врата,...
штрк

Кога Силјан се сторил мукает, па зел од човечката вода…

Во тие неколку дни Силјан го испрошетал сето поле Прилепско и извидел секое долче и ритче. Си ги прошетал нивјето негови, си ја прошетал...
apothecary

Кузман Шапкарев и народната медицина

Податоците за имињата, симптомите и лекувањето на сите болести, за кои станува збор подолу не сум ги добил од слушање, „по сказни“, туку...
масони бревијар

Чиракот, калфата и мајсторот

Кога кандидатот ќе биде примен во масонската ложа, неговиот статус на Ученик се претставува преку необработен камен, првиот од комплетот...
Шооона, кое ќe беше тоа момче што седеше до царот...

Полза од знаење

Во еден град имало еден трговец. Трговецот си имал само еден син. Син му од богатиот бил многу итар. Од што бил итар се сакал да научи,...
Патување до крајот на светот

Големиот Александар Македонски и патувањето на Сончевата кочија

Прво дознаваме за него дека бил осамен. Не дека бил препуштен самиот на себеси, зашто секогаш бил опкружен со луѓе. Бил осамен: сам со...