Thursday, 29 June 2017

Archive: Од книгите Subscribe to Од книгите

Стамболовштината во Македонија - Петар Поп Арсов / Вардарски

На помош, сите чесни Македонци

Одземете му го на човека полето на дејствување – тој е веќе мртов: така и нашата “љубезна” Егзархија со своите два оддела, стремејќи...
054

Од „Стематографијата“ на Христофер од Жефаровци

Христофер Жефарович од Полин – прв хералдичар во Македонија
800px-Illustration_Elytrigia_repens0 пиреј коштрева

Ништо не ја ништи таа трева!

„Пиреј е троскотна трева, а некои ја викаат и коштрева. Ама ти колку сакаш кошкај ја, корни ја, таа пак не умира. Само малку да се допре...
цепенков

Бог да го прости дедо Марко

…тука веќе јас се лишив од десното ми око од многу напрегнување да пишувам приказни и други народни работи, дење – од печатницата,...
имагинариум imaginarium

Нискобуџетниот филм на современата Република (од Имагинариумот на Доктор Сонѕе)

Оние кои што ни беа сервирани како современи владетели, заедно со сите нивни експоненти до најниските ешалони, во последните две и пол...
imaginarium имагинариум

Окултната власт и секојдневието на обичните смртници (од Имагинариумот на Доктор Сонѕе)

Кога ги слушаме обраќањата на лидерите со различни епитети, нема како а да не се помисли дека тоа што го говорат всушност претставува...
Marko-Cepenkov

Кога Марко Цепенков го скорнал грчкиот владика

Од црковнио вопрос, од збирањето народни умотворенија, ватив дуќано да го поарнисуам и на калфи да го остаам. Гледајќи ме татко ми таков,...
ghoul quest

Текстови од дедо Марко Цепенков

Откога се запозна Миладинов со татка ми, дојде у нас дома неколку пати за да купи нешто од татка. Еден неделен ден дојдувајќи у нас, извади...
768px-sun_symbol-svg

Доктор СонЅе: Многу лага и измама vs. троа вистина

  Имагинариум – Имагинариумот на Доктор СонЅе стр. 13 Делови од „Имагинариум“ на ЛОЗА (клик)
мора да биде шарлатан а сака да биде само виртуоз

Виртуозност и шарлатанство

Moдерни фалсификати во уметноста: сфатени како неопходни, односно во склад со битната потреба на современата душа. Се пополнуваат празнини...