Monday, 26 June 2017

Archive: Од книгите Subscribe to Од книгите

768px-sun_symbol-svg

Алхемиската свадба во Овче Поле – како на небото, така и на земјата

Митотопонимот Овче Поле од памтивек обзнанувал дека на небото има само еден господар, што е потврдено од историските податоци за многуте...
768px-sun_symbol-svg

Писмо од поробена Македонија (од Имагинариум – книга втора)

Здраво живо. Слобода или смрт. Од смртта, сакале – нејќеле, не можеме да избегаме, затоа нема никаква потреба да бегаме од животот. Живи...
Браќа Миладиновци

Браќа Миладиновци – ЛОЗА www.loza.mk

Записи од браќата Миладиновци на ЛОЗА
Крсте од Постол

Крсте Петков Мисирков – ЛОЗА www.loza.mk

Записи од Крсте Петков Мисирков на ЛОЗА 
Славјано Македонска општа историја од Пулевски

Ѓорѓија Пулевски – ЛОЗА www.loza.mk

Текстови и книги од Ѓорѓија Пулевски на ЛОЗА
pismo-kuzman-paskalov-do-dimitar-robev

Кузман Шапкарев – ЛОЗА www.loza.mk

Текстови од Кузман Шапкарев на ЛОЗА
цепенков

Марко Цепенков – ЛОЗА www.loza.mk

Текстови од дедо Марко Цепенков на ЛОЗА
tainata kniga

Кочо Рацин – Драговитските Богомили

Тие се тука. И светат. Оти се неугасливи. Живеат во народот! Драговитските Богомили од Стихови и проза, 1966 продолжува
babel_full

Марко Цепенков за кулата од Вавилон

По потопот после, откоа беа се намножиле луѓе, имало еден цар. Нему му кажуале луѓе оти било некоаш потоп, со вода на земјава и од тој потоп...
Крсте од Постол

Самоопределбата на Македонците

  Мојата статија „Македонски национализам” објавена во в. „Мир,”  му го предизвикала гневот на в. „Свободна реч”, којашто...