Thursday, 29 June 2017

Archive: Од книгите Subscribe to Од книгите

Alex_Grey_Gaia

Верувањата кај македонскиот народ за постоење на три света

Како и кај другите народи, така и кај македонскиот народ многу е присутно верувањето дека постојат три света: долен, наш и горен свет. Долниот...
Zakletva na VMRO

Ултимативно предупредување до Врховниот комитет

Соопштение до групата македонски активисти, наречена „Врховисти“ во Софија Општиот конгрес на Внатрешната Македонско Одринска револуционерна...
ЛОЗА 120 години

Крсте Петков Мисирков за Лозарите

…iиедно национално сепаратистично движеiне со цел’а да се оддел’ат интересите на македонците од бугарцките со возведуаiин’е на...
Јудеја под Македонска власт

Македонија и Евреите / Macedonia and the Jewish people

. Кога зборуваме за конкретна историска врска меѓу Македонија и еврејската нација, не би можеле да си дозволиме а да не ја споменеме...
adolphe-william-bouguereau-nymphs-and-satyr-1873

Македонска народна демонологија

Мал избор на текстови за демонолошките суштества во македонската народна митологија. читај: Вампирите во македонските народни верувања...
alexandria

Паркот на чудовиштата во Александрија

Паркот на чудовиштата – еден вид Дизниленд, подигнат на плажа во Александрија, Египет, а денес од него се останати само урнатини. Тој...
ancient illuminated seers of macedonia

Зошто постои ЛОЗА

Само еден поглед е доволен за да се видат очајните нужди на нашата татковина. Благодарение на последните политички случувања на нашиот...
Свобода или Смрт

Дали жените биле членови на Организацијата?

Љапчев напиша само еден член, првиот, кој што горе-долу гласеше: „Се оснива во Македонија револуционерна организација како гранка од...
Лоза2012

Книги од Езерски

Ѓорѓи Баласчев, познат и под псевдонимот Езерски, бил еден од иницијаторите за основање на Младата македонска книжовна дружина (1891)...
во вселената постои тага, како сила - налик на намерата

Вечна виша сила

Ја видов смртта како надворешна сила која му ја отвора пукнатината на твојот пријател. Секој од нас има енергетска пукнатина под папокот....