Monday, 23 October 2017

Archive: Поезија Subscribe to Поезија

израсте нашата лоза до крајот на светот

Лоза

И Израилка реч има во Лозата и песната, лут сапун против ‘рѓа и белило од молња. Голем грнец до небо меѓу облаци зовира, цути матерка. Влашките...
Мистик

Птицата на Вара

Одбраа пат што можеби Под снегот на зборовите беше И од гласови се кинеше Птицата Од крикови Што во лицата на луѓето Фрлаше сенки неовдешни   Но...
благослови си го проклетството

Жртвен Јарец

Според Рене Жирар Биди слободен – но сам за себе, Бегај во дивина, преку граница ако не сакаш да бидеш како нас, или биди изопштен меѓу...
Медовина

Химна на ослободениот оган

Прочисти ги, прочисти ги пламену, нашите животи Еден оган постои за да биде голтнат од друг Поетот не се знае никогаш кога ќе се роди Под...
Мистик

Песна од доаѓањето

Закопуваш нешто Што во суштина не е Твоите прсти сомневања Гласови Замешани во бунарите Какво одречување И копнеење по одреченото Аттма Какво...
И сè е исто во ова огледало...

Јордан Даниловски – избор стихови

ПОЛНОЌ + НАРЦИС Превземено од Блесок бр.23, октомври-ноември 2001  
место него сме го одбрале Плодот и Падот

Богомил Ѓузел – Крајот на векот

Богомил Ѓузел КРАЈОТ НА ВЕКОТ „Си ја заборавил карпата што те родила…“ V Мојсеј; 32,18 Велат, сме го одбиле каменот како божји дар (место...