Monday, 23 October 2017

Archive: Поезија Subscribe to Поезија

Говор - од Опсада

Говор

Зборот не е само месо туку и оглодан кокал пукнатина во куќа што вреска петел на буниште што кукурига самото ѓубре што гние и отпадоците...
од убавина Од наша Лоза бил Ангелот

Ангел

Изгреваат и ѕвездите на умрените Толку светлина од сите страни кога од видливост очи болат а нема ни сенка за одмор и сон Жени мајки...
Како е горе и долу е така

Блесок

БЛЕСОК Како е горе и долу е така симболот се вљубил во мудрост што молчи најголема е радоста по најтешка мака ко слеп што провиделил...
Ѕвездознаец - Вечераат Клучевите

Гозба на клучевите

Вечераат клучевите суви и ѕвездени Касај леб голтка вода од разни времиња земаат Патиштата се трошат И вселената се троши Клучеви и...
Вечната Бесконечната од Ренџов

Вечната бесконечната

КОН РИСТО ШИШКОВ Пак убиваат Тие… Исти Џган Епизодисти.   ЈАЗИКОТ ТИ ГО ЗНАМ Змијата? Не. Јазикот ти го знам. Иако си сам Во Буква Со-ѕи-дан Јас...
Ѕвездознаец - Клуч грч

Клуч грч

Го заклучив небото, да не ми се меша во љубовта. Само твоето тело и земјата со мене во љубов отклучени. Го заклучив и сонот, да не ми се...
ПраМолња

Прамолња

Не барај од мене да бидам ни твој слуга ни твој господар: јас сум Молња и во мене нема простор за тага Остави ме да се јавувам и исчезнувам и...
Вечната Бесконечната

Вознесен

Да се биде Само ден Занесен, Само миг Вознесен Та нека е И   По   сле   ден.               _______________ Вечната Бесконечната Зумпрес,...
Ѕвездознаец

Мојата ѕвезда

Низ времето јас носам и плодност и грижи и радост и слава.   И плодот и крстот на својата земја јас го носам – Тука се моите страдања:   И...
Мрак и Мраковица

Космогонија или апокалипса

Некој зачука на врата – Кој е? запраша Мракот – Јас сум, Мраковица Пушти ме да се згреам – Па и кај мене е мрачно и мразно, рече...