Monday, 23 October 2017

Archive: Поезија Subscribe to Поезија

Кочо Рацин, Стихови и Проза, Култура 1966, Скопје

Кочо Рацин – Проштавање

На печалбарите Не ли ти кажав, не ли ти кажав, нели ти реков на проштавање? Ич не ме чекај, ич не ме пекај Белград е ламња, во Белград ја...
Botticelli_Sandro_Primavera_dt1

Умилкување

Ќе ги отпретам сите горештини од мојата глава, ко суво дрво на сува рида реките ќе ги заковам, Ќе те претплатам на вечна љубов и вечни...
female-head da vinci

Првите податоци за Дениција

Дениција доаѓаше од секаде како дух што го пропуштаат и мртвите стражари на сите момчиња да им се јавува во сонот. Таа беше како оној...
Lascapigliata

Песна за мојата песна

Отспрегни се машки ветру, мој личен телалу, надлетајте го својот глас птицо и грмотевицо, бидете редачки мои мачни посестрими и искрај...
Озвучена волшебност

Лебед во страниците

И заборавеното, загубеното, недојденото, сега се тука, и тоа во осамено читање ве враќа; под тежината на вашите стапала, барања на мудроста,...
поемата како езотерична шифра

Црниот змеј на словото

Елизабета Шелева – Поемата како езотерична шифра поговор на Лудото легло од Јордан Даниловски  
О поговор на Кругот

Алхемиското битие во Кругот

Наспроти средиштето на кругот сите зраци коегзистираат во едно единствено единство, и само една точка во себе ги содржи сите рамни...
Fullscreen capture 18.10.2012 175056

Ензура

Јордан Даниловски – Пошепотена                                                                
Ѕвездознаецот, песната и татковината...

Ѕвездознаец

Телесна потврда на небото Ѕвездо на знаењата Молитва во олтарот на црква безимена Не остави тој видлив кога шкрапаше на огнилото Невидлив...
Пошепотена

Песна под песните (праудолни ноти)

Удолу лудо долу праудолу Ли ду Низ таа депресија на зборовите Аман Низ тие одрони мене ноти лу Ли да Во дерево во еве ме сум Ли не Во тоа...