Monday, 20 November 2017

Archive: Поезија Subscribe to Поезија

Наум свет в ПодУм го собирам

НаУм, НадУм, БезСмрт

Свети НаУм и НадУм ме држат во лебдеење ѕвездено и незасамуилено и во крлетка на беспомош. Се охридува бело и сино цел свет поднебесен и...
milos lindro osnovite na neboto

Основите на небото

Милош Линдро – Основите на небото Добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ на „Струшки вечери на поезијата“ во 2012та година. Прочитајте...
elven forest

Шума (Трагање по смислата)

ШУМА (Трагање по смислата) … “Во туѓа шума појдов, оган за својата да барам” … Јанко Нинов Тоа полноќно делење на Часот тоа...
venko markovski oginot

Венко Марковски – Огинот

Венко Марковски – Огинот второ издание, 1945та година  
skart

Шкарт

Ефтиниот производ зацарува со маркетот безброј вешти компании од третиот свет создаваат нова мрежа на моќи со невидена предаденост...
racin

Денови ли се, денови…

Како на вратот ѓердани ниски камења студени, така на плешки денови легнале та натежнале. Денови ли се – денови аргатски маки големи! Стани...
Кочо Рацин, Стихови и Проза, Култура 1966, Скопје

Елегии за тебе

Вчера си појдов, наминав низ таја гора зелена под тија буки високи по ќилим сенки широки. Одев со глава замаен наведната, мртов, зачмаен, одев...
Ѕвездата од Кутлеш

Мојата ѕвезда е мое живеалиште

Мигот штом дојде завет да оставам кому и зошто во свое време со перото химни пеам како птицата со клунот што пребарува в земја зрно така...
racin

До еден работник

Да бидеш човек, да имаш топла крв, да мислиш со глава и да работиш со рака и па да бидеш нешто мртво. През цел свој живот и ден и ноќ да...
golden-masks-of-trebeniste

Златна маска

Зад чекорот е земјата зад окото е небото Залудно се лажеме кога мислиме Дека бараме земја бараме небо – нив ги нема Во пукнатината на...