Sunday, 22 October 2017

Archive: Поезија Subscribe to Поезија

Гоце Делчев, убиен на 32 годишна возраст

Радован Павловски – Песна за Гоце

ГОЦЕ Гласник: Ќе те слезат во ад за Македонија Каде змии пиштат Очи закрвавени и зли Ќе те земат на нишан за Македонија Ако паднеш недоречен Љубовта...
цепенков

Бог да го прости дедо Марко

…тука веќе јас се лишив од десното ми око од многу напрегнување да пишувам приказни и други народни работи, дење – од печатницата,...
Богомил Ѓузел

Еретик Богомил

Еретик Богомил Откако Бог ги растури ѕвездите ко зарови небото сè така страда од ужасна симетрија што создава корабоскрушени и светци без...
Alex_Grey_Spiritual_World

Ништо не е повидливо и ништо не е поприсутно од твоето отсуство

Ништо не е повидливо и ништо не е поприсутно од твоето отсуство: ни детските шепоти што ги откривав во сеидбите на дождовите, ни закажаната...
Svrtnicar na svetlinite

Раѓањето на Синот на Сонцето

Времето беше такво и тогаш какво и сега, Освен оваа земја македонска и овој народ на земја и ова сонце на небо друга земја и друго сонце немаше...
vincic dze

АЕИОУ – Армакедон, Еон, Изменет, Отворен, Униние

АЕИОУ Армакедон Еон Изменет Отворен Униние Научив дека незнам Запаметив да заборавам Живеев а умирав Уништив за да создадам И слушнав...
Така некогаш ловецот шаман а сега ние со песнава

Лов на лав

    Кога се фаќаш во заграб со лав не грижи се за драскањата од предните шепи – скрши му го отпорот од задните нозе и мавни со секирата...
Capture_002

Улицата на љубовта

…се прашувам – што прават таму? На лето, во недела и преку цела година? Мене ми е овака можеби и најдобро. Таа живее во улицата на...
iskandar

Александар на поаѓање во поход

Никогаш веќе нема да те видам на чардаците, ниту како наведната собираш летина. Никогаш нема да го чујам клепањето на косата ниту клепањето...
alexander of macedon louvre

Клуч на походот (на Александар Македонски)

Не ти дадоа наречниците земја да проодиш туку ѕвезда и походи Пела е црна марама и за Филипа од облаците што се истури од планините што...