Monday, 23 October 2017

Archive: Македонска музика Subscribe to Македонска музика

АрхАнгел

Сонце и месечина, и точка и цела вселена, од црна дупка светлина…

Заумна сило води ме! Нурни ме длабоко во сечиј сон, во сечиј дом. Јас со детска невиност и моќ ти во кома од отрови и магли. Груба игра,...
Змејко бебе

Подунал е ветер горјанино, долета ми Змејко од небето

Мома амајлија алтан белегзија низ гора пејала Сл`нце си сакала Заптисал е голем јунак девет друми три клисури грабил јунак лична мома да...
foltin macedonia

Длабоко во ноќта двојката е мртва, распадлива бројка

Морнар ко морнар, страшно пушев сакс, а ти беше сирена со пеколен глас, длабоко во ноќта. Те задавив за вратот, ти ме стегна таму долу. Морав...
memorija[1]

Ако те има и ме слушаш, воскресни ги душите…

Зошто Боже си го заборавил ова мало парче небо што те чествува и слави ? Нè казнуваш ли Боже што од правите лесно се збогуваме? Ако те...
дно е нло

Еј црни пци, еј грабливци, часот дојде, часот пристигна

Во нежноста на ова младо тело лежи моќен лек Тоа е борба која ветува нов поредок, нов век Некој готви револуција Мириса на револуција Неможам...
дно е нло

Неидентификуваниот летечки објект на Друштвото со неограничена одговорност

ДНО Е НЛО се спушта над МКЦ На 12 февруари ќе се случи инвазија на МКЦ. Музичка инвазија, во која ДНО Е НЛО ќе прогласи своја слободна...
Атанас Бадев најтар школуван композитор

Најстари македонски композитори

Атанас Бадев (1860-1908) е најстариот македонски композитор со официјално музичко образование. Бил ученик на русите композитори Милиј Алексеевич...
Analogue Resistance

Вистина за која малкумина воопшто знаат дека е наша и постои

Здраво живо Боре, ти благодарам за овозможената прилика за интервју. Се надевам дека ќе го претставиме твоето делување на начин преку...
hiphop mk

Во такт со пулсот на улицата

Целта е да се направи сеопфатен портал, каде ќе можат да дојдат до израз квалитетни млади артисти и да добијат фидбек за тоа што го прават,...
џамбо фестивал

“ЏАМБО Фестивал” – празник на урбаната култура

ЏАМБО фестивал – борец против кичот, шундот и турбофолкот. Долго најавуваниот Џамбо концерт на Игор Џамбазов и пријателите, на 26ти...