Monday, 23 October 2017

Archive: Македонска музика Subscribe to Македонска музика

dzeea

Бре будало, брее

Тоше и Синтезис
Ќе си земам за право да во додадам дека Истекувам, и тоа без сомнение, ќе одам со помош на мојата омилена доза на благосостојба, доза која со животи наназад ми ја дава Истекувам. Одам и се преселувам кон нашето сонце. Сонце Златно

МIЗАР – Велигден

Само ние останавме Останавме ко сл‘нце далечно Се тепавме с лоша дума Лоша дума – тешка клетва Еј, еј, еј, не го давам Велигден Само...
Kiss of Judas, Caravaggio 1602

Ѕвонат ѕвона, небо ќе се истури и земја ќе се раскине

Над градот сиво сонце се бори со облаци, Под нив се дига врева од ѕвонци и клопотарци. Најнапред оди Јуда со своите разбојници, Од уста...
na svetov ubavina

На Светов Убавина

Горан Трајкоски На Светов Убавина песни од театарски претстави 19 април, 20.00h, Македонски Народен Театар “На Светов Убавина“, концерт...
детето Сонце

“Јас не сум тука, не постојам веќе…”

Јас не сум тука Не постојам веќе И нема пак да греам за тебе Не, не сум среќен Јас сум згаснат Бог Јас сум ноќ Само тихувам без моќ Сам...
strajk

“А секој текст и стих е писмо до мојот нероден син…”

Па морав ова да го запишам за моите луѓе, ова е друг ден, а сепак јас тука сум уште, за секој да ме слушне кога и да бидам сам на цд пуштен, додуша...
sam nikola bluz

“И денот утре да е мој и никогаш за ова да не творам”

Уморен од чувства, искуства, здив испуштам Истиот дукс е изгужван, да го исперам, да го исушам Да не ме вида у гужва, дека сум ужас, да не...
Selene_and_Endymion_by_Ubaldo_Gandolfi

На сон ми доаѓаш како светица, со вода во дланките…

Илјада светла на твојот прозорец. Илјада повици: дојди и потроши со нас дел од себе, дел од твојот оган Дојди и биди еден од градските...
vanja ritmistica

Вања Лазарова – Ритмистика

Вања Лазарова – Ритмистика Трето Уво, 2000
трлото

“Колку ти чини трлото – толку ми чини грлото”

Дуке Бојаџиев и Македонската Филхармонија Охрид 2011