Monday, 23 October 2017

Archive: Лозарите Subscribe to Лозарите

Роденден на Димитрија, на Митровден

Македонија и Македонците

Димитрија Чуповски (Папрадиште, Велешко, 8 ноември, 1878 – Ленинград, СССР, 29 октомври, 1940) бил македонски национален деец, општественик,...
Слобода или Смрт - За Македонија

За многу години – Слобода или Смрт

Македонска студентска дружба (1890-1891) – културно-литературна и национално-политичка асоцијација на македонски студенти во Софија што...
Слобода или Смрт

Никола Киров Мајски

отсечената глава на големиот војвода

Васил Чакаларов

.                       Васил Христов Чакаларов  е македонски револуционер, еден од главните војводи на Внатрешната македонско-одринска...
Борис Сарафов

Борис Сарафов

. Борис Сарафов (12 јули 1872 – 28 ноември 1907) бил македонски револуционер, раководител и војвода. Бил водач на Врховниот Македонски Комитет...
портрет на Григор Прличев

Григор Прличев

(Охрид, 1830 – 1893) е најголемото име на македонската литература во 19от век. Овој супериорен литерат според јазичната припадност е всушност...
Ѓорѓија Пулевски

Ѓорѓија Пулевски

(Галичник, 1822/23 – Софија, 1893) – печалбар-ѕидар, комита, доброволец во Српско-турската и војвода во Руско-турската војна, востаник и војвода...
Гробот на Учителот

Дедо Гоце

(Кукуш, 4 февруари 1872 – с. Баница, Серско 4 мај 1903) идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително...
Митрополит Скопски

Теодосијa Гологанов

(световното име: Васил Гологанов) (с. Трлис, Серско, 1846 – Софија, 1926) – духовник, црковно-национален деец, митрополит скопски, борец за...
Софија, 19 век

Наум Туфекчиев

Наум Туфекчиев е роден во шеесетите години на 19 век во Ресен.Точни податоци околу неговото раѓање сеуште не се пронајдени.Тој бил член...