Monday, 23 October 2017

Archive: Лозарите Subscribe to Лозарите

езерски

Георги Баласчев Езерски

Георги Баласчев (псевд. Езерски) (10. IV. 1869 – 6/7. X. 1936) е историчар, археолог, публицист и еден од видните претставници на македонската емиграција...
macedonia 22

ММ Тајна Револуционерна Организација

Цел. Член 1. Тајната револуционерна организација има за цел да ја потпомага Внатрешната Македонска Тајна Револуционерна Организација...
295s27r

Тодор Александров (4 март 1881 – 31 август 1924)

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година во Овче Поле, во семејството на свештеникот Александар Поп-Орушев и Марија. Таткото на...
VMRO_razpiska_na_Boris_Strezov_1924

Македонскиот сепаратизам

Македонско „национално-сепаратистичко” културно-литературно и ослободително движење сред младата македонска интелигенција и емиграција...
Лоза

Симеон Радев – македонист или бугарофил?

Симеон Радев (Ресен, 19 јануари 1879 – Софија, 15 февруари 1967) бил истакнат македонски новинар до 1903 година, а потоа виден бугарски публицист,...
Mитрополит Теодосиј

Митрополитот Теодосиј

Митрополитот Теодосиј е роден во село Трлис, Неврокопско, денес Гоцеделчевско. Еден е од активните учесници за создавање на самостојна...
Личниот Печат на Баронот Костадин Александров Бели - Македонецот

Барон Александров Бели – Македонецот

БЕЛИ-МАКЕДОНЕЦОТ, Барон Костадин Александров (роден во с. Блаца, Егејска Македонија а починал во Виена, Австрија) МАКЕДОНСКИ патриот,...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Програмски Принципи на ММКД

  Поминаа цели 54 години откако покојниот Македонец Барон Костадин Бели  од Виена “кон своите еднородни Македонци” го испратил повикот...
Личниот Печат на Баронот Костадин Александров Бели - Македонецот

“Татковина, Народе!”

                . Ништожник е оној, кој што има подобар пријател од татковината – Софокле “Љубовта кон татковината е навистина свето...
телата на Борис Сарафов и Иван Гарванов

Борис Сарафов

Борис Сарафов (12 јули 1872 – 28 ноември 1907)