Monday, 23 October 2017

Archive: Лозарите Subscribe to Лозарите

Слобода или Смрт

ВМРО 1893-1903

Серијал: “Внатрешната Македонска Револуционерна Организација ВМРО” / втора епизода: 1893-1903
120 години ЛОЗА

Петар Поп Арсов – Вардарски

Петар Поп Арсов е филолог, македонски револуционер, основоположник на Македонската револуционерна организација, долгогодишен член...
СОЛУН 120 години од првиот број на ЛОЗА

Корените на Организацијата

Серијал: “Внатрешната Македонска Револуционерна Организација ВМРО” / прва епизода: Корените на Македонската Револуционерна Организација
Слобода или Смрт

Борбата за слобода (1890 – 1893)

Серијал: “Македонската борба за слобода” / петта епизода: Борбата за слобода под национално име 1890-1893
Амин

Македонска студентска дружба

Македонска студентска дружба (1890-1891) – културно-литературна и национално-политичка асоцијација на македонски студенти во Софија...
frontpage1-348x490

1894 – групирање на сите Македонци

Нам на Македонците, положбата во овие последни години уште повеќе ни се влоши. Од една страна, најинтелигентното и најбогатото население...
Sveti Nikola Saint Nicholas

Убиството на Поп Александар

На 18 март 1928 година поп Александар бил повикан во селото Кнежје, на околу 3 километри од Свети Николе за да изврши обред – крштевање на...
Личниот Печат на Баронот Костадин Александров Бели - Македонецот

Скрбен слух! Жалосен глас!

Ние, богатите, благодарни да се тркаламе во изобилијата на печалбите, мислејќи повеќе за личното и материјално богатство, се стремиме...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Коста Шахов

Коста Шахов (Охрид, 14.IV.1862 – Софија. 15.VIII. 1917) – бил македонски деец, револуционер, публицист,  прв претседател на Младата македонска...
ЛОЗА 1892-2012

Поканата на Коста Шахов

При сè што сме 2.000.000 луѓе, пак немаме, барем овде, во слободна земја, еден каков и да е весник, кој ќе не` држи во текот на работите што се...