Monday, 23 October 2017

Archive: Лозарите Subscribe to Лозарите

ЛОЗАР

Младата Македонска Книжовна Дружина – ЛОЗАРИ

Во Виена во 1894 година, под псевдонимот Вардарски, Петар Поп Арсов ја издаде брошурата “Стамболовштината во Македонија и нејзините...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Неколку белешки од Езерски

Събитието, което ще опиша по-долу съставіа един епизод от многоброіните прикліучениа, които ми се случиха през моето пребивание в Цариград...
Alexander_Protogerov_Certificat_from_Grand_Lodge_of_Bulgaria

Масонскиот сертификат на Протогеров

Сертификатот за членство на Александар Протогеров во Големата Ложа на Бугарија – мајстор ѕидар  
Едно кратко обiаснение (2)

Едно кратко обiаснение за првиот броi на ЛОЗА

  Одговорот на ЛОЗА за воведениот нов правопис во тогашниот бугарски печат.
kokarda

Александров од Македонија

Александров од Македонија
The_Eye_of_Providence_by_Oaken_shield

Ослободување од политичкото и економското ропство

Најчесто објавуваните информации за борбата на македонскиот народ во почетокот на минатиот век ретко споменуваат дека освен со оружје,...
Крсте од Постол

Животот и делото на Мисирков

Живот и дело на македонскиот филолог, кодификатор на македонскиот литературен јазик и правопис, историчар, етнограф , аналитичар на...
makedonija vo sliki

Македонија во слики (1923та година)

Македонија во слики (1923) Документарен филм Сценарио и реализација: Арсениј Јовков Филмот е снимен во 1923 година по повод 20-годишнината...
120 години ЛОЗА

Лозарите

Во Виена во 1894 година, под псевдонимот Вардарски, Петар Поп Арсов ја издаде брошурата “Стамболовштината во Македонија и нејзините...
Петар Поп Арсов

Вардарски

Член е на „Тајната дружба” (крајот на 1890), од која се создава Младата македонска книжовна дружина, која од јануари 1892 г. почнува да го...