Sunday, 22 October 2017

Archive: Лозарите Subscribe to Лозарите

Древна Лоза

Лозарите и националната свест

Појавата на младата македонска книжовна дружина и нивниот орган месечното списание „Лоза“, во 1891 и 1892 година, иако не ниту прва, ниту...
Iskandar

Лозарите и Александар Македонски

Во весникот Македонија на Коста Шахов, број 4, Русе, од 11 ноември 1888 година, во непотпишаниот уводник, секако од перото на самиот редактор...
loza

Тајното друштво на македонската револуција

На еден таен состанок на Лозарите, што се одржал на 19.06.1889 година во хотелот “Конкордија” во Софија, присуствувале Коста Шахов,...
120 години ЛОЗА

ЛОЗА 1892 – 2015 историска видовитост

Официјалната бугарска јавност уште по првиот број на излегување на списанието „Лоза“ ја препознала антибугарската тенденција, и фрлила...
Ethnic Macedonia map

Отворени бунтови во времето на пропагандите

Во 80тите години на 19от век во Македонија веќе имаше и некои достатно организирани институции што направија обиди да ги обединат внатрешните...
lozarite blaze ristovski

Првите обиди за организиран отпор на Македонците

Првите обиди за организиран отпор на Македонците против посегањата однадвор беа направени уште во 1859та година, што се изрази преку...
lozarite blaze ristovski

Лоза и Лозарството – меѓник помеѓу две епохи

Се додека не се проучи детално периодичниот печат и архивите од 90тите години на 19от век, не ќе можеме во целост и со нужната историска...
loza

За Македонската Лоза и бугарската одмазда

Коста Шахов: Јас сам се нагрбив, – вели тој – кога си ги собирам своите вересии (за в. Македониа) низ провинцијата, да запишувам претплатници...
grapes

Борбата за совршенство и тајното лозарско движење

Организираната македонска борба, апостолите на истата и тајноста при посветувањето на обичниот народ во Организацијата, несомнено...
Личниот Печат на Баронот Костадин Александров Бели - Македонецот

Ништожник е оној, кој има подобар пријател од татковината

  “Љубовта кон татковината е навистина свето чувство, неизбежно е за секој благороден човек, и необходно за оние во кои што останала...