Monday, 23 October 2017

Archive: Коментари Subscribe to Коментари

Филозофот предлага да нема зима. Евентуално малку нешто пролет.

Животот, смртта, љубовта и огревното дрво

Материјалната димензија на нештата Животот, смртта, љубовта и огревното дрво Kако би можеле да се поврзат овие четири? Првата асоцијација...
aleksandar-stankovski

Паралели

Еден од тие аспекти што недостига кај огромен дел од таканаречените политички стручњаци и што од нив прави вистински фахидиоти, е ноторното...
aleksandar-stankovski

Анахронизам и авангарда

Кога на почетокот на 20 век се појавија првите авангардни уметници, пред се’, преку феноменот на тнр. Париска школа, а овој период траеше...
vow of silence

Mудриот молчалив заклучок

Имено, тоа “амле” карактеристично за градов, за жал, сè повеќе исчезнува или пак под дејството на “новиот светски поредок” толку мутира,...
The Emperor Alexander Paying Tribute to the Grand Priest Jaddus, Jacopo Amigoni (c. 1675-1752), Issoudun, Musée de l’Hospice Saint-Roch.

Зошто Александар Македонски?

За Македонскиот идентитет Митрополит Наум Секоја нација има своја главна идентификациска идеја врз основа на која го гради својот...
Orphic-egg

Космичкото јајце од кое се испили Дионис

Времето, кое исто така се нарекувало и Еон, било поврзаност и бескрај, од кои две димензии се создало сребреното јајце на вселената. Ова...
Александар Станкоски

Антагонизми

Поникнавме во светот на спротивставености, веднаш по нашето раѓање. Таа мистерија на настанокот, таа инкарнација е сама по себе антагонизам....
aleksandar-stankovski

Старите пријатели

Старите пријатели се како старо вино, колку повеќе време поминало од нашата последна средба, толку промените на подобро станале поевидентни,...
I am not mad. I am only interested in freedom. Good Luck - by Jim Morrison

Кралот на гуштерите

Поминаа 44 години од “смртта” на Џејмс Даглас Морисон. Лидер на еден од ретките влијателни бендови од минатиот век, кој што нема...
aleksandar-stankovski

Авел и Каин

Древната библиска прикаска за двајцата браќа, родени од првите луѓе, Адам и Ева, кои беа изгонети од рајот поради непослушност кон заповедите...