Thursday, 29 June 2017

Archive: Коментари Subscribe to Коментари

legalizacija

Ѓаволска или Божја билка?

Меѓу другите создадени благодети од божјата рака бил создаден и канабисот. Во минатото оваа билка не сеела страв меѓу луѓето, туку се...
John-Lennon1

Со протест од кревет ги помести границите на планетарната свест

И триесет и пет години по смртта на Џон Ленон, неговите психоделични стихови сѐ уште одѕвонуваат во мојата потсвест и ми помагаат како...
roots_in_hell

Четирите страни на светот: Средна Америка

Денес се викам Јамајка. -Е, дете, дете, ти гледам попаметен си од мене, учиш два факултета, а веќе си станал наркоман. Пази се, викаат од...
mickey mouse

Да ги забраниме естрадата, богатите и политиката (колумна без никакво влијание)

Нема никаква потреба сега ние да организираме истражувања, затоа што ги има во изобилство, се случуваат веќе со децении, излезени се...
од Идеологијата и поединецот

Митологијата и поединецот

Филозофот предлага да нема зима. Евентуално малку нешто пролет.

Животот, смртта, љубовта и огревното дрво

Материјалната димензија на нештата Животот, смртта, љубовта и огревното дрво Kако би можеле да се поврзат овие четири? Првата асоцијација...
aleksandar-stankovski

Паралели

Еден од тие аспекти што недостига кај огромен дел од таканаречените политички стручњаци и што од нив прави вистински фахидиоти, е ноторното...
aleksandar-stankovski

Анахронизам и авангарда

Кога на почетокот на 20 век се појавија првите авангардни уметници, пред се’, преку феноменот на тнр. Париска школа, а овој период траеше...
vow of silence

Mудриот молчалив заклучок

Имено, тоа “амле” карактеристично за градов, за жал, сè повеќе исчезнува или пак под дејството на “новиот светски поредок” толку мутира,...
The Emperor Alexander Paying Tribute to the Grand Priest Jaddus, Jacopo Amigoni (c. 1675-1752), Issoudun, Musée de l’Hospice Saint-Roch.

Зошто Александар Македонски?

За Македонскиот идентитет Митрополит Наум Секоја нација има своја главна идентификациска идеја врз основа на која го гради својот...