Sunday, 20 October 5889

Archive: Коментари Subscribe to Коментари

aco-stankovski-zajko

Морков и стап

Старата добра преговарачка тактика на империјалистичките сили – „морков или стап“, е веќе одамна етаблирана во меѓународните односи,...
%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%83%d0%bc

До кога ќе преживуваме, наместо да уживаме во живеењето?

До кога ќе преживуваме, наместо да уживаме во живеењето? Што направивме, што правиме и што допрва треба да правиме во иднина? Ни направија...

Империја

По­ме­ѓу мај­сто­ри­те на ес­на­фи­те од вре­ме­то на го­ле­ми­от гра­ди­тел­ски бум во пер­и­о­дот на го­ти­ка­та во се­ве­ро­за­пад­на...
%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%83%d0%bc

Глаголам, значи постојам

Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога, и Бог беше Словото Молчењето било злато, велеа старите. Златото понекогаш може да ја...
acostankovski-foto-samir-karahasan-zero-mkc-1-of-2

„Зеро Фантом“

Кога Златко Стефковски, директорот на Младинскиот културен центар во Скопје, ми предложи да контактирам со членовите на „Зеро“ и да...
acostankovski-foto-samir-karahasan-zero-mkc-1-of-2

Филосогијата и поетиката на „Зеро“

Да се портретира „Зеро“ на ниво на неговата интелектуална мета-нарација, е прилично сложен потфат, но најблизок опис на оваа супер-сложена...
%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%be%d1%82

Единствениот град со име на светец во РМ – Свети Николе или Свети Никола?

Овчеполската котлина е простор кој заслужува огромно внимание и разумно употребување на ресурсите со кои што располага. Различни цивилизации...
makedonija-fudbal-evropsko

Духот на Александар Македонски повторно во Македонија (сподели нека се шири свеста)

Почитувани читатели, Ви го пренесуваме коментарот на еден од нашите херои – Давид Бабунски, превземен со негова дозвола од неговиот...
%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b5

“Ослободувањето” на градчето Свети Никола во Овче Поле

Во независна и суверена Република Македонија, секоја година на 14 септември во Свети Николе се одбележува “денот на ослободувањето”....
Фотографија од дрон - Фото Кис Свети Николе, 2016

Ѕе – окото кое гледа сè

Местото каде што одиме денес се наоѓа во непосредна близина на археолошкиот локалитет Билазора. Станува збор за навистина интересно...