Thursday, 29 June 2017

Archive: Коментари Subscribe to Коментари

AleksandarStankowskicyklrysunkow-Unidentified-490-11

Шунд

Се сеќавам кога во поранешната ни татковина, наречена СФРЈ, некаде при крајот на седумдесеттите се поведе агресивна кампања против...
aleksandar-stankovski

Последици

Во големата амбициозност на малите глупави луѓе, какви што има на стотици милиони на планетава, последиците што доаѓаат од нивното бесловесно...
Stankovski-usa

Утка

„Големата револуција“ на опозицијата со прислушуваните материјали и со кампувањето пред Владата на Република Македонија доаѓа до...
aleksandar-stankovski

Помодарство

Во светот на уметноста помодарството има амбивалентна улога која бара една подлабока анализа, што ќе инаугурира цела една претстава...
aleksandar-stankovski

Разлики

Разликите го прават животот така варијабилен, провокативен за промислување, понекогаш возбудлив, а не така често разликите иницираат...
aleksandar-stankovski

Измама

Има нешто во човека, што како нерезистентен магнет го тера да оди до граничните зони на моралот, та дури и да ги пречекорува. Онаа дионизиска...

Комедија

Во ТВ-шоуто на мадам Колошиње, кокетна, но плиткоумна метреса на вечната опозиција, се појавија двајца ВИП-гости кои по возвишеноста...
Ѕвездата од Кутлеш

Македонија – место или состојба на свест?

Македонија не е место, таа е повеќе состојба на свест. И навистина, денес не можете да ја препознаете историска Македонија, таа е прекроена...
Melencolia_I_(Durero)

Реторика

Кога ќе потонам во една подлабока, спекулативна, а истовремено и во една интроспективна дејност на умот во однос на македонскиот народ,...
Сакам ли да боли? Сакам ли да е вака? Треба да се најде местото на тоа „сакам“. Тоа „сакам“ е навигатор потиснат длабоко во себе, закопан под прашината на нештата што се случуваат на површина.  Треба да се оди таму длабоко.

Моќта на човекот

Само сегашноста е Стварност. Сé друго е на граница да не постои и меѓите на ова околчување ги одредува свеста за Матрицата. Од каде се?...