Monday, 23 October 2017

Archive: Искандар Subscribe to Искандар

alexander of macedon rashid al din

Александар Македонски во мрачната земја

Александар Македонски навлегува во мрачната земја барајќи ја водата на животот, но не успева да ја најде. Дело на персискиот писател...
Jerusalem

Александар Македонски во Ерусалим

Уште пред да стигне во Ерусалим, еврејските свештеници имале пророштво дека ќе се појави. Старите записи велат дека, кога пристигнал...
Ѕвездата од Кутлеш

Александар Македонски и Република Македонија

Што всушност знаеме за нашите древни предци? Дали информациите кои ни се достапни во обичните едукативни материјали и основните археолошки...
Charles_Le_Brun_-_Entry_of_Alexander_into_Babylon

Визиите на Александар Македонски

Александар. царот на Македонија починал на 10 јуни 323 година ст.е. во Вавилон неколку недели пред 33-от роденден. Александар е роден на...
king1

Вечниот дух на Александар и Македонија

Синот на Филип Македонски, најголемиот војсководец, освојувач и визионер во историјата на човештвото, Александар Трети Македонски,...
Мермерна изработка од 11-12 век, се наоѓа на северниот влез од катедралата на Свети Марко(Сан Марко) во Венеција.

Александар Македонски царот на грифоните

Постојат записи кои тврдат дека кога Александар починал, се појавиле два огромни орли кои го кренале на небото. Ова ретко се споменува...