Sunday, 22 October 2017

Archive: Искандар Subscribe to Искандар

iskandar

Прличев за Александар Македонски

Повторувам, оти учителите не се должни да проповедаат. Тие дошле не за друго, освен да ги учат вашите деца да станат добри граѓани и да...
Alexander_at_the_altar_fire_on_the_eve_of_the_battle_of_Gaugamela_by_Andre_Castaigne_(1898-1899)

Александар и Аристандар

Уште од мали нозе Александровиот дух бил предизвикуван од натприродното. Врачот Аристандар го водел во храмот каде го учел за другиот...
МалоЅе

Жив, Жив е Цар Александар

Поради оскудност на факти, случувања, податоци и интересни информации за Александар Македонски во македонските медиуми, ЛОЗА во последниов...
МалоЅе

Неколку древни сведоштва за Александар Македонски

Птоломеј Филаделф го донесе од Мемфис во Александрија телото на Александар. Pausanias, 2nd century AD Птоломеј Филопатор во средината на градот...
Charles_Le_Brun_-_Entry_of_Alexander_into_Babylon

Влегувањето на Александар во Вавилон (Воин на cлон)

Charles Le Brun – Entry of Alexander into Babylon
alexander of macedon louvre

Александар во Лувр

Alexander the Great at the Louvre. Poor copy of an excellent Macedonian original. www.loza.mk
iskandar

Писмо на Филип Македонски до учителот Аристотел

Филип во писмото до Аристотел: Во добро здравје, знај дека имам син. Благодарен сум на боговите, не толку за неговото раѓање, туку бидејќи...
Кралот Треф и неговиот дух - Д Винчич Систерс

Раѓањето на Александар Македонски

Мајката на Александар, заплашена од Филип дека ако не му роди машко дете ќе ја убие, побарала помош од билкарите за да плодот и биде момче....
aleksandar-bukefal

Александар и Букефал се родиле во исти ден

Коњите на познатите јунаци многу често имаат волшебни физички особини и способности. Според некои македонски преданија, Букефал бил...
Al-khidr

Зул Карнијан – оној со двата рога

„Општо е прифатено, како од исламските толкувачи, така и од современите западни научници дека Зул-Карнијан или “оној со два рога”,...