Monday, 23 October 2017

Archive: е-книги Subscribe to е-книги

Крал треф

Лицата на Александар и Градот со седум Капии

Самостојна изложба на Гордана и Наталија Винчич, Д Винчич Систерс во Порта Македонија (Триумфална Капија) – 3ти – 12ти Септември...
IMG_0001

Значењето на Македонскиот јазик

ФРИДМАН, Виктор А . Македонистички студии / Виктор А . Фридман. – Скопје : Македонска академија на науките и уметностите, 2011. – 236...
Едно кратко обiаснение (2)

Едно кратко обiаснение за првиот броi на ЛОЗА

  Одговорот на ЛОЗА за воведениот нов правопис во тогашниот бугарски печат.
pdf Вампирите во Македонските верувања и преданија

Приказни за вампири

Вампирите во народните преданија                                                                                                                                                                                                                      
извор

Македонски правопис, 1945та

А Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш  Види и: решение за Македонската азбука од 1945та
Крсте од Постол

За Македонцките работи

  Крсте Петков Мисирков – За Македонцките Работи издание 1945та
Господ гледа

Македонски народни преданија

Институт за фолклор Марко Цепенков 1986
old book

Македонското прашање

Македонското прашање е книга на Рихард фон Мах од 19 век, оригинално издадена во Виена, а преведена од Георги Баласчев – Езерски. Македонскиятъ...
sbornik shapkarev

Зборникот на Кузман Шапкарев

Кузман Атанасов Шапкарев (Охрид, 1 февруари 1834 – Софија, 18 март 1909) бил еден од најзначајните собирачи, публицисти и афирматори на народни...
Vagina dentata

Средиштето и неговиот лавиринт

Сметам дека змијата си ја гризнала сопствената опашка – не за да се проголта до исчезнување, туку да го додржи светот (што го симболизира)...